Hoe kleiner en lichter, hoe beter. Dat moeten de Koreaanse makers van de EMP-Z mp3 speler gedacht hebben. Met een diameter van slechts 4,2 cm en een dikte van 1 cm is de speler namelijk nauwelijks groter dan een 2 euro muntstuk. Het apparaatje weegt slechts 15 gram. Daarmee is het de kleinste en lichtste mp3-speler van de wereld. Leuk zo'n hippe speler. Nou maar hopen dat het niet ten koste van de kwaliteit gaat.

In het doosje vind je naast de mp3-speler een klein cd'tje met daarop een driver, een oortelefoon in de vorm van een halsband, een USB-kabel en een Engelstalige handleiding.

Gebruik
Veelzijdigheid
Geluid
Vormgeving
Prijs / kwaliteit

Wat is-ie klein! De MP3-speler past met gemak in je handpalm en is verkrijgbaar in de kleuren blauw, zilver, groen en roze. Opvallend is de briljant bedachte nekband-hoofdtelefoon. Dit keer geen speler in je broekzak met zo'n lang onhandig draad. Met het snoer van de hoofdtelefoon hangt de EMP-Z namelijk als een 'sierraad' om je hals. En die ziet er ook nog een keer erg hip uit.

Om het apparaatje zo klein mogelijk te maken, hebben de makers extra functies als een voicerecorder geschrapt en is de poort voor de hoofdtelefoon en usb-kabel gecombineerd. Muziek valt dus te transporteren via een hoofdtelefoonaansluiting. Een slimme oplossing.

De installatie van de driver-cd, die bijna net zo groot als de speler is, kan bijna niet eenvoudiger. De EMP-Z heeft 128 MB geheugen, genoeg voor zo'n dertig mp3'tjes. Wel een beetje magertjes. Gelukkig is er ook een versie op de markt met 256 MB.

Gebruik

De Engelse handleiding is niet echt uitgebreid. Er valt ook niet zoveel uit te leggen, want de EMP-Z heeft namelijk maar twee knopjes. Met het knopje aan de linkerkant kun je de speler aan- en uitschakelen en tussen nummers zappen. Met het knopje aan de rechterkant kun je het volume regelen.

De knopjes zijn net als de zijkant van de speler zwart, wat niet erg handig is. Je moet hierdoor goed kijken en voelen om de knopjes te vinden. Die hadden beter in een andere kleur gekund. De speler heeft geen verkennertje waardoor je soms eindeloos moet skippen om bij je favoriete nummer te komen. Daarnaast hadden er wat mij betreft wel wat knopjes bij gemogen, zoals een shuffle-knop.

Het is daarnaast teleurstellend dat een lcd-schermpje ontbreekt. Oké, zo'n schermpje was wel ultiem klein geworden op zo'n kleine speler, maar de mogelijkheden zijn nu wel erg beperkt.

Geluid

Helaas valt niet alleen het gebruik van de EMP-Z wat tegen. Het geluid is veel minder goed dan ik had gehoopt en verwacht. Misschien komt het door het ontbreken van een equalizer, maar het geluid klinkt wat eendemensionaal. Stevige beats klinken door de oordopjes als zwakke tikjes.

De oordopjes zien er prima uit en liggen licht in de oren. Maar ook hier mankeert iets aan. De dopjes zijn zó licht en glad dat ze bij mij om de haverklap uit de oren glijden. De meegeleverde schuimhoesjes mogen niet baten.

Conclusie

De EMP-Z ziet er fantastisch mooi vormgegeven uit, wat mede komt door de ingenieuze nekband hoofdtelefoon. Wie deze zomer rondloopt met deze MP3-speler is absoluut hip. Dat wil helaas niet zeggen dat EMP-Z een goede mp3-speler is. Het apparaatje heeft namelijk haast geen mogelijkheden. Daarnaast valt het geluid en het gebruik tegen. Voor mensen die deze zomer een trendy mp3-speler willen en denken 'als-ie maar muziek speelt', is de EMP-Z echter perfect

Technische specificaties

  • 128MB opslagcapaciteit
  • 42mm diameter x 10mm
  • 15 gram
  • MP3
  • Oplaadbare Li-Ion batterij (8 uur)
  • USB 1.1 en 2.0
  • Nekband oortelefoon
  • kleure: blauw, zilver, groen & roze
  • Creative MediaSource
  • Opbergtasje met riemclip

Prijsindicatie: 159 euro, versie 256MB (gezien bij Bitz.nl)