De mogelijkheden om MP3's af te luisteren worden steeds uitgebreider. Naast de traditionele portable MP3-spelers zijn er bijvoorbeeld keycords, camera's en telefoons waarmee je muziek kunt luisteren. Dan kun je de klok er op gelijk zetten dat een fabrikant bedenkt om een horloge met MP3-functie te ontwikkelen. We testen een week lang een horloge van LAKS met MP3 functie én voicerecorder.

Gebruik
Vormgeving
Geluid
Software
Prijs/kwaliteit

Niet echt een mooi horloge. Dat was mijn eerste reactie toen we het LAKS horloge op kantoor binnenkregen. Het horloge is vrij groot en zwaar en op de plaats van het uurwerk 1,5 centimeter dik. Weliswaar een aardig uurwerk, maar niet echt hip. Totdat ik erachter kwam dat je met het horloge mp3's kunt afluisteren. Muziek luisteren vanaf een horloge is absoluut wél hip.

Allereerst moet MP3 software van de bijgeleverde cd op de computer geïnstalleerd worden. Dit is heel eenvoudig. Maar hoe sluit je het horloge op de computer aan? Daar hebben de makers wat slims op bedacht. Op ingenieuze wijze zit in het horlogebandje een klein USB-kabeltje verwerkt, dat je eruit kunt halen. En zo hangt er opeens een horloge aan de achterkant van mijn pc. Weer eens wat anders. De computer herkent het horloge als verwisselbare schijf. Dus hoef je alleen maar wat MP3's te verslepen naar deze schijf.

De versie van het horloge die wij testten heeft een opslagcapaciteit van 32MB. Dat is wel erg magertjes. Ik krijg met moeite zes MP3's op het horloge. Dat terwijl er momenteel MP3-spelers op de markt zijn met een paar gigabyte! Gelukkig is er ook een versie van het horloge op de markt met 256MB opslagruimte. Dan kunnen er tenminste wél een paar albums op een horloge.

Gebruik

Het gebruik van het horloge is vrij eenvoudig. De handleiding die bij het horloge geleverd wordt, moet eerst wel even doorgenomen worden om de bediening te begrijpen. Het horloge heeft vijf knoppen voor gebruik en een 'kroon' waarmee je de tijd en datum kunt instellen. Met een korte druk op de 'Mode' knop (knopje linksboven) zet je het horloge aan. Met dezelfde knop kun je van functie wisselen: MP3's afspelen, MP3's in willekeurige volgorde afspelen, opnemen met de voicerecorder, en tenslotte opnames afspelen.

Bij elke druk op de 'Mode' knop verspringt een klein lampje zodat je ziet bij welke functie je zit. Met de overige knoppen kun je onder meer muziek starten en het geluid harder en zachter zetten. De knopjes zijn gelukkig niet te gevoelig, waardoor je favoriete nummer niet plotseling wordt weggezapt. Het horloge valt met een meegeleverde adapter op te laden.

Geluid

Bij het horloge zijn een paar oordopjes geleverd. Die sluit je aan op de ingang aan de zijkant van het horloge. De dopjes zijn wat simpel uitgevoerd en blijven helaas niet perfect in de oren zitten. Maar hoe klinkt dat: MP3's vanaf een horloge? De geluidskwaliteit is gelukkig prima. Het horloge heeft een equalizer met vijf voorgeprogrammeerde stijlen (normal, pop, rock, classic en jazz) die niet allemaal de moeite waard zijn. Het handigste is om het draad van de oordopjes onder je mauw te dragen, zodat het niet in de weg zit. En dus kan je lekker muziek luisteren op de fiets en in de trein. Je ziet de mensen om je heen kijken: wat is dat nou weer voor een horloge?

Voicerecorder

Er zit dus ook nog een voicerecorder op het horloge. Iets onder het uurwerk zit een klein microfoontje. Toch leuk. Groepsgesprekken neem je op, zonder dat maar iemand iets door heeft. Later kun je die makkelijk op je computer zetten. Ook voor mensen in de zakenwereld is de voicerecorder functie handig. Stel: je zit in de auto, hebt geen papier bij de hand en komt opeens op een briljant idee. Even op record drukken en praten maar! Minutenlang opnemen is geen probleem.

Helaas is de geluidskwaliteit van je zelfgemaakte opnames niet super. Je moet duidelijk praten en het horloge in de buurt van je mond houden, anders worden de opnames niks. Bij elke opname is verder een soort zacht stofzuigergeluid te horen.

Conclusie

Een horloge met mp3-speler en voicerecorder is origineel bedacht. Over de vormgeving van het horloge mag nog wel iets meer nagedacht worden. Muziek luisteren vanaf een horloge is absoluut hip, maar het oog wil ook wat. Met een grotere opslagruimte en een betere voicerecorder is het een kwestie van tijd voordat iedereen muziek luistert vanaf zijn horloge.

Technische specificaties:

  • Uurwerk met datum
  • MP3 functie
  • 32 mb opslagcapaciteit
  • voicerecorder
  • USB voor uitwisselen van bestanden
  • Equalizer voor persoonlijke geluidsvoorkeur
  • oordopjes
  • USB verlengkabel
  • netadapter

Prijsindicatie: 89 euro