Het is de nieuwe rage: meerdere apparaten in één. Trust heeft in een compact apparaatje een videocamera, een fotocamera, een voicerecorder én een MP3-speler gepropt. Klinkt goed. Ik heb altijd al aspiraties gehad om filmmaker te worden, dus daar gaan we. Lights, camera, action!

In de doos vinden we de camera, een Li-ion batterij, de 32 Mb MultiMedia geheugenkaart, een USB-snoer, een AV-snoer oordopjes, een polsbandje, een statief, een gebruiksaanwijzing (ook Nederlands), een hoesje, een installatie-cd en een cd met software.

Gebruik
Beeld
Geluid
Vormgeving
Prijs / kwaliteit

Na de doos uitgepakt te hebben, hoef ik nog niets te installeren. Ik doe de camera aan en begin meteen te filmen. Lachen dit, zeg. Aan de linkerkant zit een LCD-schermpje dus ik zie meteen wat ik film. Ik ga hier veel plezier mee hebben.

De kleine alleskunner heeft op de bovenkant drie knopjes. Eentje om de camera aan te doen, eentje om te zoomen en eentje om op te nemen en te stoppen of foto's te maken. Als je het LCD-scherm openklapt, zitten er negen knoppen op de camera. Het menu, de display modus, de functie (foto, video, voicerecorder of MP3), stop, play/pause, wisselen tussen opname en afspelen, achteruit/omlaag/zelfontspanner, vooruit/omhoog/resolutie en volume.

Filmpjes

De videofunctie is erg vermakelijk. Op de 32 Mb geheugenkaart past slechts 7 minuten film, maar als dat niet genoeg is kun je altijd een kaart met meer geheugen kopen. Het beeld ziet er goed uit en het geluid is ook lekker duidelijk. Voor ik het wist stond ik de hele tijd grappige filmpjes te maken. Natuurlijk zullen er met de 782 AV geen Oscars worden gewonnen, maar het is gewoon erg leuk om filmpjes te maken.

Foto's

Foto's zijn ook scherp, maar dan moet je wel stabiele handen hebben. Omdat het apparaat zo klein en licht is, moet je je concentreren om geen beweging in de foto te krijgen. Gelukkig zit er ook een statiefje bij.


Deze (verkleinde) foto is gemaakt vanachter een raam

Voicerecorder

Bij foto's kun je ook een geluidsopname maken, evenals dat de camera als voicerecorder kan functioneren. Je kunt met het apparaat natuurlijk wel mensen gaan interviewen, alhoewel het er misschien wat onprofessioneel uit zal zien. Het wordt opgeslagen als WAV-bestand.

MP3

Ten slotte hebben we dan nog de MP3-functie. Er passen er niet zoveel op, maar het is natuurlijk wel leuk dat het kan. Uit de luidspreker klinkt het geluid wel okee. Als je echter de koptelefoon gebruikt merk je echter hoe slecht de geluidskwaliteit is. Het lijkt wel of iemand bij de stereotoren is gaan staan en daar de muziek heeft opgenomen. Iets wat overigens wel kan met de voicerecorder functie.

Het menu is niet moeilijk onder de knie te krijgen. Voor het filmen en fotograferen zijn er verschillende instellingen. Als het donker is kun je dat instellen en dan wordt de foto of het filmpje wat lichter. Het helpt wel iets, maar erg mooier wordt het er niet op. Dat is een groot gebrek aan de camera: er zit geen flitser op.

Software

De bestanden van de camera over te zetten naar de computer (en vice versa) is net zo gemakkelijk als het andere camera's. Wel moet je nog even een stuurprogramma installeren, maar dat wijst zichzelf. Vervolgens is het slepen van of naar de verwisselbare schijf. Op de installatie-cd staat de handleiding in PDF-formaat voor het geval je het boekje kwijt raakt. Maar dan moet je natuurlijk niet de cd verliezen.

In de doos zit nog een tweede cd met software. Ik heb het programma dat daarop staat (Ulead VideoStudio 6) geïnstalleerd, maar hij doet het niet. Het programma opent gewoon niet. Jammer.

Conclusie

Ik zou de 782 AV niet gebruiken om toegelaten te worden op de Filmacademie. Maar het is gewoon heel leuk speelgoed. De camera is lekker compact en zeer betaalbaar. Als jullie me nu even excuseren, ga ik weer verder spelen. Gouden Kalf, here I come!

Technische specificaties

 • Digitale fotocamera
 • Digitale videocamera
 • Voicerecorder
 • Webcam
 • MP3-speler
 • 2 Megapixel sensorresolutie
 • 4 Megapixel verbeterde cameraresolutie
 • 4 x digitale zoom
 • 3,7 volt Li-Ion batterij
 • Oplaadbaar met USB-voeding (USB 1.1)
 • 32 Mb geheugenkaart (480 foto's, 7 minuten video, 22 minuten voicerecorder of 32 minuten MP3-muziek)
 • LCD-kleurenscherm
 • Ingebouwde luidspreker
 • JPG, ASF, WAV, MP3
 • AV-aansluiting op de tv
 • 6,4 x 3,2 x 8,9 cm

Prijsindicatie: €159,95