Logitech QuickCam Sphere

Webcams zijn al bijna even oud als het World Wide Web, maar toch komt er zo nu en dan één op de markt die je nieuwsgierigheid weet te kietelen. Het is Logitech gelukt om zo'n webcam te maken: De vormgeving van de Spherefascineert gelijk en de techniek weet je ook te boeien.

Gebruik
Beeld
Vormgeving
Software
Prijs/ kwaliteit

Feitelijk Feitelijk bestaat de cam uit een Feitelijk bestaat de cam uit een zwart bolletje die staat op een rondesokkel. In het bolletje zit naast de lens ook een microfoon. De bol draait in een halve cirkel om zijn as. De lens zit op zijn beurt ook weer op eenbeweegbare as gemonteerd zodat deze naar boven en beneden kan wordengericht.

De lens kan met behulp van een motor van links naar rechts en van boven naarbeneden worden gericht. De bewegingen van de camera gaan gepaard met eengoede hightech-zoom van het zogeheten servomotortje dat in een starwars-film niet zou misstaan. Als klap op de vuurpijl wordt er ook nog eens een statief geleverd die tussen sokkel en lensbolletje in kan worden gezet. Resultaat is een elektronisch oog dat op een steeltje alle kanten op lijkt te bewegen.

De lens zelf is zeer behoorlijk. Het beeld is natuurlijk niet die van eendigitale camera, maar is voor webcambegrippen goed te noemen. De kleuren zijn weleen beetje flets en die kunnen wel in het configuratiemenu worden aangepast,maar ze blijven niet natuurlijk overkomen.

De meegeleverde software laat zich makkelijk installeren. Je stopt de cam ineen USB-poort en hij wordt onmiddellijk gevonden, cd in de drive en gaan metde banaan. Rechtsonder naast de tijd komt er een extra icoontje in de vormvan de Sphere zelf.

Als je daar dubbel op klikt krijg je een menu dat op een website lijkt.Helaas is dit onduidelijk en werkt het ook niet goed. Veel aandacht voorInstant Messengers (IM) maar start je deze via dit menu dan wordt een oudeversie opgestart en voor je het weet zit je hele taakbalk vol met IM vensters.

Lollig

In dit menu kan je ook kiezen om je webcam op internet te laten uitzenden endat is natuurlijk best lollig. Minder lollig is dat dit gewoon eencommerciële fuik blijkt te zijn die leidt naar een website waar je jecreditcard te voorschijn moet toveren voordat je iets kan uitzenden. Wie via MSN of ICQ de camera wil gebruiken doet er wijs aan om eerst deze programma’s te starten en daaruit de camera op te roepen, dat werkt perfect.

Camera

Vind je uiteindelijk het scherm waar je de camera kan configureren, dan isalles wel heel duidelijk. Je kan maar liefst foto's maken van 1 Megapixel enfilmpjes van 640x480 en alles wat daar onder zit. Een aardige optie is facetracking: Hiermee zoekt de camera je gezicht en volgt die en zoomt daarbijin als je een tijdje stil zit. Vooral op het statief lijkt de camera eeneigen leven te leiden als hij probeert je gezicht te volgen.

Conclusie

Al met al zit het met de software wel goed, maar doet Logitech er verstandigaan om het configuratiescherm gelijk te tonen als je op het icoon naast deklok klikt, dat zou het een stuk duidelijker maken. Met het bedieningsgemak en de techniek zit het wel snor: de camera is door iedereen die een USB-poort kan vinden op zijn computer te installeren en het apparaat is prima te besturen. De Sphere is geen digitale camera, maar is toch in staat prima foto’s te maken. Het meest aantrekkelijke aan de Sphere is uiteindelijk de vormgeving. Smaak is iets persoonlijks maar met deze webcam heb je toch wel iets bijzonders op je bureau staan.

Technische specificaties

  • Live video geïntegreerd in MSN Messenger
  • Werkt met video-enabled Yahoo Messenger
  • Live videogesprekken met Windows Messenger
  • Software voor het automatisch volgen van het gezicht
  • Digitale zoom software
  • QuickCapture foto en video software
  • One-click video e-mail software
  • Webcam software

Prijsindicatie: 149,99 euro

Tip de redactie