Arnaud Beltrame, de Franse agent die is omgekomen tijdens de gijzeling in een supermarkt in Trèbes vorige week vrijdag, is woensdag in Parijs geëerd. Op politiebureaus is een minuut stilte gehouden voor de agent die de plek van een gegijzelde innam. 

Ook hangen de vlaggen bij openbare gebouwen halfstok. De lijkwagen is vanaf het Pantheon in de stad begeleid door leden van de nationale garde van Frankrijk. 

De rouwstoet ging naar het Dôme des Invalides in Parijs, waar een groot deel van de openbare plechtigheid plaatsvond. Nabestaanden van zowel Beltrame als van drie andere slachtoffers van de terroristische actie waren hierbij aanwezig. Ook veel politieagenten bewezen een laatste dienst aan hun omgekomen collega. 

De Franse president Emmanuel Macron sprak vol lof over de heldendaad van de 44-jarige Beltrame. "Velen, zelfs personen die dapper zijn, hadden getwijfeld om zich op te offeren." Beltrame nam tijdens de gijzeling de plaats in van een vrouw. Hij overleed aan de verwondingen die hij opliep. De officier van de gendarmerie heeft voor deze daad de legioen van eer toegekend gekregen, de hoogste Franse nationale onderscheiding. 

Ook bij veel hoofdbureaus van de politie in Nederland hangt de vlag halfstok. 

Aanslag

De 26-jarige Redouane Lakdim opende vrijdag eerst het vuur op een groepje politieagenten in het historische stadje Carcassonne, waardoor een agent gewond raakte.

Vervolgens schoot hij een automobilist dood voordat hij de aanwezigen in een supermarkt in het nabijgelegen Trèbes in gijzeling nam. Daar doodde hij twee mensen. Zestien personen raakten gewond. 

Volgens het Franse Openbaar Ministerie zag de man zichzelf als een strijder van IS.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!