Een jihadist die kinderen wilde klaarstomen om aanslagen te plegen, is in Groot-Brittannië veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

Zestien kinderen kregen buiten schooltijd les van de 25-jarige IS-aanhanger in een moskee in Londen. Daar kregen ze volgens de autoriteiten terreurpropaganda te zien.

Ook speelden de elf- tot veertienjarige jongeren tijdens de lessen dat ze aanslagen uitvoerden. De politie stelde dat de man de jongeren met dreigementen dwong te zwijgen over de inhoud van de bijeenkomsten.

De jihadist was volgens de autoriteiten van plan zijn "leger van kinderen'' in te zetten bij een serie aanslagen. Hij had al doelen in gedachte, waaronder de Big Ben.

Volgens de politie heeft de man 110 kinderen geprobeerd te radicaliseren. Hij had eigenlijk een administratieve rol bij de avondschool, maar nam taken van een onderwijsassistent op zich.

De ouders van de tieners hadden geen idee dat de man probeerde hun kinderen te radicaliseren.

De rechtbank noemde de twintiger intelligent, narcistisch en overtuigend. 

Hij kan na 25 jaar vrijkomen. Een negentienjarige handlanger kreeg twaalf jaar cel, onder meer voor hulp bij de financiering. Een 27-jarige vriend van de dader moet ruim vier jaar de cel in, omdat hij zweeg over de plannen.