De 22-jarige man uit Zevenbergen die vorige week werd opgepakt in verband met de terroristische dreiging in Rotterdam, heeft volgens zijn advocaat Karianne Bal geen enkel strafbaar feit gepleegd. Jimmy F. heeft volgens haar "altijd goede bedoelingen" gehad.

Hij zegt dat hij terroristen wilde ontmaskeren via internet. "Ik ben ervan overtuigd dat hij zich aan geen enkel strafbaar feit schuldig heeft gemaakt."

"Hij dacht dat hij met een IS-sympathisant aan het praten was", zegt Bal over het chatgesprek dat vermoedelijk tot zijn arrestatie heeft geleid. De man probeerde vaker achter informatie over terrorisme te komen.

Zijn advocaat zegt dat hij in het verleden ook gegevens aan de autoriteiten heeft doorgegeven. Welke diensten dat waren, wilde ze nog niet vertellen. Ook wat F. precies heeft gezegd in zijn chats wil ze op dit moment niet kwijt. Bal heeft er "veel moeite mee" dat haar cliënt nog altijd vastzit.

Onlinegroep

De Volkskrant schrijft woensdag dat F. lid is van de onlinegroep Syria General, die op meerdere plekken actief is. Leden analyseren onder meer foto's van IS-strijders in Syrië om hun locatie te achterhalen. De krant schrijft dat op basis van gesprekken met bronnen en chatconversaties die zijn ingezien. 

F. is volgens de krant ook lid van een subgroep van Syria General die poogt op internet in contact te komen met moslims die namens IS aanslagen willen plegen in Europa. In die groep, de Anti-Terreur Infiltratie Eenheid, bespreken de leden hoe ze informatie aan de terroristen kunnen ontlokken. Twee bronnen, die uit angst voor represailles van IS anoniem willen blijven, zeggen tegen de krant dat Jimmy F. geregeld sprak met inlichtingendienst AIVD. Volgens hen was de AIVD op de hoogte van de infiltratiepogingen.

Betrokkenheid bij terroristische misdrijven

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Jimmy F. officeel van betrokkenheid bij terroristische misdrijven. De 22-jarige man zou verantwoordelijk zijn voor de dreiging rond de Maassilo in Rotterdam. 

Volgens de advocaat is de rechter-commissaris "maar voor een heel klein deel" in de verdenkingen meegegaan. "De rechter-commissaris heeft gezegd dat er geen verdenking bestaat van terrorisme. Het enige verwijt dat hij ziet is opruiing."

De verdachte is inmiddels voorgeleid en zijn voorarrest is met veertien dagen verlengd. Het OM heeft verzocht om F. in beperking te houden. Dat houdt in dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en niet met anderen. 

Tot nog toe kon de advocaat in de media niet ingaan op de zaak, omdat de verdachte in beperkingen zat. De rechter-commissaris heeft die maatregel inmiddels opgeheven. Volgens Bal gebeurde dat op haar verzoek.

Politie ontruimt poppodium Maassilo na terroristische dreiging
32
Politie ontruimt poppodium Maassilo na terroristische dreiging

Maassilo

Op 23 augustus werd in de Maassilo een concert van de band Allah-Las afgelast vanwege informatie over een mogelijke aanslag. Diezelfde nacht werd F. aangehouden in zijn woning in Zevenbergen. Hij zou via de versleutelde berichtendienst Telegram een bericht hebben verstuurd waarin hij sprak over een dreiging rond het concert.

Volgens zijn advocaat belde F. voordat hij werd opgepakt zelf met de lokale politie, maar deed die niets. Ze spreekt van een "bizarre samenloop van omstandigheden". 

Een woordvoerster van het OM in Rotterdam wilde woensdagavond niet ingaan op de zaak. "Het onderzoek is nog in volle gang."