Zo'n half miljoen mensen hebben zaterdagavond in Barcelona meegelopen in een grote protestmars tegen terrorisme. De mars 'No tinc por' (ik ben niet bang) is een reactie op de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

De demonstratie, georganiseerd door winkeliers en bewoners van de Ramblas, begon op de boulevard Passeig de Gràcia en eindigde op Plaza de Catalunya. Op dat plein werd een herdenkingsceremonie gehouden. Vrijwilligers deelden bloemen uit.

Veel mensen in de stoet hadden rode, gele en witte rozen bij zich ter nagedachtenis van de vijftien dodelijke slachtoffers door de terreurdaden. De Spaanse koning Felipe liep ook mee aan de mars.

Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse monarchie dat de vorst deelnam aan zo'n massabijeenkomst. Hij werd door een groep mensen uitgefloten tijdens de mars.

Aanslagen

Bij een terroristische aanslag in Barcelona kwamen op 17 augustus veertien mensen om het leven toen een man met een bestelbusje op een menigte inreed. Zeker 130 mensen raakten gewond. Een man werd later nog gedood door hoofdverdachte Younes Abouyaaquoub, die maandag stierf door politiekogels in een dorpje vlak bij Barcelona.

Bij een antiterreuractie in de Catalaanse kustplaats Cambrils, 120 kilometer van Barcelona, werden in de nacht na de aanslag vijf terroristen gedood na een nieuwe aanslag met een auto. Daarbij kwam nog een persoon om het leven.

Van de twaalf mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen, zijn er zes doodgeschoten door de politie. Twee anderen kwamen om bij een explosie in een huis. Twee personen zitten nog vast op onder meer verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Twee zijn op voorwaarden vrijgelaten.