Het Openbaar Ministerie (OM) wil de 22-jarige man uit Brabant die donderdagochtend is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de terroristische dreiging in Rotterdam langer vasthouden. De verdachte gaat vrijdag naar de rechter-commissaris.

Het OM zal door de rechter laten toetsen of zijn aanhouding rechtmatig was.

Deze toetsing is iets anders dan een voorgeleiding, zegt een woordvoerster van het OM in Rotterdam. Het is een tussenstap. Een voorgeleiding is uitgebreider, waarbij de precieze verdenking, gronden en bezwaren aan de orde komen. Dit kan nu nog niet, omdat het onderzoek nog in volle gang is. Bovendien komt het weekend eraan en dan is er geen voorgeleiding mogelijk.

Het OM wil niet ingaan op het onderzoek en de rol van de verdachte. De verdachte is officieel opgepakt in verband met betrokkenheid bij een terroristische dreiging. Hij zit in beperking. Dat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben.

Woensdagavond werd in de Maassilo een concert van de band Allah-Las afgelast vanwege informatie over een mogelijke aanslag. De verdachte werd in de nacht op donderdag om 2.00 uur aangehouden in zijn woning na een inval van een arrestatieteam. Hij had zelf een bericht verspreid waarin hij sprak over een dreiging rond het concert in de Maassilo.