Opnieuw wordt een van de verdachten van de aanslagen in Barcelona en Cambrils vrijgelaten. Salah el Karib is voorlopig op vrije voeten gesteld. Daarmee zitten nu nog twee van de vier verdachten vast.

El Karib had een internetcafé in de noordoostelijke Spaanse gemeente Ripoll, waar de meeste leden van de terreurcel vandaan kwamen.

Onderzoeksrechter Fernando Andreu had gevraagd hem nog vast te houden in afwachting van verder onderzoek naar zijn mogelijke rol in de aanslagen van vorige week. De rechtbank oordeelde echter dat er niet genoeg bewijs is om hem langer in bewaring te houden. El Karib moet zijn paspoort inleveren en zich elke week bij de rechtbank melden.

Dinsdagavond besloot de Spaanse onderzoeksrechter al om Mohamed Alla voorlopig vrij te laten. Twee andere verdachten, Driss Oukabir en Mohamed Houli Chemlal, gaan vooralsnog onvoorwaardelijk de cel in wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De hoofdverdachte Younes Abouyaaquoub, die donderdagmiddag 17 augustus in het bestelbusje over de Ramblas reed en veel slachtoffers maakte, stierf maandag door politiekogels in een dorpje vlak bij Barcelona.

Vijftien mensen kwamen bij de aanslagen om het leven, zeker honderddertig raakten gewond.

DNA-onderzoek

De Spaanse politie heeft nu ook het laatste lid van de Catalaanse cel geïdentificeerd. Met DNA-onderzoek is nu de identiteit vastgesteld van het tweede lijk dat werd gevonden in het ontplofte huis in Alcanar ten zuiden van Barcelona, meldt de politie. In dat huis had de groep de aanslagen voorbereid. Naast 120 gasflessen werden er de resten van twee mensen gevonden.

Sinds een paar dagen was bekend dat het andere lichaam was van de imam Abdelbaki Es Satty, die wordt gezien als de leider van de terroristische cel. Volgens Spaanse media is de tweede dode man geïdentificeerd als Youssef Aalla. Hij was de broer van een terrorist die in Cambrils door de politie werd doodgeschoten en ook de broer van een van de vier aangehouden verdachten, schrijft La Vanguardia.

De politie gaat uit van een twaalfkoppige terreurcel. Daarvan zijn er acht dood, vier anderen zijn aangehouden en twee van hen zijn dus nu weer vrij.