De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 22-jarige man aangehouden in Brabant naar aanleiding van de terrorismedreiging in Rotterdam

De politie zegt in een verklaring dat medewerkers van de Dienst Special Interventies (DSI) rond 2:00 een woning zijn binnengevallen in Brabant. Waar precies is niet duidelijk. 

De man zit vast en wordt verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij de dreiging in Rotterdam. De woning van de man is uitgebreid doorzocht.

Busje

Uit onderzoek van de politie naar de Spaanse bestuurder van het busje is gebleken dat de man monteur is. De man heeft verklaard dat hij daarom gasflessen in zijn voertuig had. De man zou dronken zijn geweest, wat zijn opvallende rijgedrag zou verklaren. 

Onderzoek in de woning van de man leverde niets op. Hij zit nog wel vast en zijn verklaring over de gasflessen wordt donderdag onderzocht. Ook wordt de man nader verhoord. 

De man werd rond 21.30 uur aangehouden op de Mijnsherenlaan nadat een politieagent hem heen en weer zag rijden in die Rotterdamse straat. Dat was in de buurt van de Maassilo waar eerder op de avond (19.00 uur) een concert van de Amerikaanse band Allah-Las was afgelast wegens een terrorismedreiging.

De waarschuwing van die dreiging kwam van de Spaanse politie. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei woensdagavond dat onderzoek moet uitwijzen of er een verband is tussen die waarschuwing en het busje met gasflessen.

Politie ontruimt poppodium Maassilo na terroristische dreiging
32
Politie ontruimt poppodium Maassilo na terroristische dreiging

Aanslagen Spanje

Een gerechtelijke bron in Spanje liet eerder weten dat er geen verband is met dit incident en de aanslagen in Barcelona en Cambrils. De Spaanse waarschuwing zou gegeven zijn op basis van een al langer lopend onderzoek van de Spaanse Guardia Civil.

Het busje en de politie-afzettingen werden rond middernacht weggehaald. Donderdagochtend is alles rustig in de Mijnsherenlaan en de omgeving van de Maassilo.