De chauffeur van het witte busje dat donderdag dood en verderf zaaide op de Ramblas in Barcelona, is mogelijk toch nog in leven en op de vlucht.

Dat zei de Spaanse politie vrijdagavond laat op een persconferentie over de twee dodelijke aanslagen in Barcelona en Cambrils.

Politiechef Josep Lluís Trapero sprak mediaberichten tegen waarin werd gemeld dat een van de vijf terroristen die de Catalaanse politie donderdagnacht doodschoot in Cambrils, inderdaad de bestuurder was van het witte busje dat op mensen inreed op de Ramblas. Onder andere de Spaanse krant El País had dat eerder gemeld.

Trapero zei dat niet te kunnen bevestigen. "Het is nog steeds een mogelijkheid, maar anders dan enkele uren geleden verliest die theorie aan gewicht", zei hij tegen een regionaal tv-station.

Klopjachten

De politie sprak eerder het vermoeden uit dat de vermoedelijke chauffeur van het bestelbusje, de 17-jarige Moussa Oukabir, om het leven was gekomen tijdens de nieuwe terreurdaad in Cambrils. Bij de aanslag met het busje op de Ramblas doodde de bestuurder veertien mensen en vielen meer dan honderd gewonden.

De Spaanse politie heeft vrijdag gezegd een groep van acht tot elf personen verantwoordelijk te houden voor de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils. 

Vijf van de verdachten kwamen om het leven bij een antiterreuractie in Cambrils. Vier andere verdachten zijn gearresteerd na klopjachten van de politie. De vier gearresteerden zijn van Marokkaanse en Spaanse komaf. 

Grotere aanslagen

Drie verdachten zijn van Marokkaanse komaf, onder wie de broer van Oukabir, en werden aangehouden in Ripoll, zo'n honderd kilometer ten noorden van Barcelona. 

De groep zou eigenlijk van plan zijn geweest een of meerdere grotere aanslagen uit te voeren met explosieven, zei de Catalaanse politiechef Trapero vrijdag.

De vierde verdachte die door de politie is opgepakt, is een Spanjaard. Zijn arrestatie volgde op een explosie in een woning in Alcanar waar waarschijnlijk explosieven werden geprepareerd. Het was waarschijnlijk de bedoeling dat die bij de aanslag in Barcelona werden gebruikt.

Gasflessen

De politie doet nog steeds onderzoek in de zwaar beschadigde woning. Er zijn al verschillende gasflessen aangetroffen, waarmee bommen kunnen worden gemaakt. Een bewoner werd woensdag dood aangetroffen, een andere belandde gewond in het ziekenhuis. 

De Spaanse politie heeft zaterdagochtend in Ripoll het huis van een imam doorzocht. Er is gezocht naar DNA-sporen, meldde de krant El Pais op basis van politiebronnen. Volgens de krant zijn in de woning in Alcanar bovendien twee lichamen gevonden. De politie zou vermoeden dat eentje dat van de moslimgeestelijke kan zijn.

Ook alle voertuigen die betrokken zijn bij de incidenten in Barcelona en Cambrils worden momenteel onderzocht door de politie. Verdere mededelingen kon de politie hier nog niet over doen. 

Geen van de verdachten is eerder in verband gebracht met terroristische activiteiten. Wel hebben zij een crimineel verleden en is duidelijk dat ze allemaal woonachtig zijn in de omgeving van Barcelona.

Nederlandse slachtoffers

Autoriteiten in Spanje maakten vrijdag ook bekend dat er in totaal honderddertig mensen gewond geraakt zijn, onder wie drie Nederlanders. Zeventien gewonden verkeren nog in kritieke toestand. De doden en gewonden komen uit 34 verschillende landen, melden de Spaanse hulpdiensten. 

Onder de slachtoffers bevinden zich onder andere Duitsers, Spanjaarden, Fransen, Marokkanen, Amerikanen, Britten, Hongaren, Egyptenaren, Cubanen, Italianen, Ieren, Canadezen, Turken, Venezolanen en Australiërs.

De Nederlandse slachtoffers verkeren buiten levensgevaar.