Op meerdere plaatsen in Spanje is vrijdag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de aanslag waarbij dertien doden en meer dan honderd gewonden vielen.

In Barcelona waren duizenden mensen, leden van de Spaanse regering, koning Felipe en andere hoogwaardigheidsbekleders bijeengekomen op de Plaza de Cataluña voor een plechtigheid.

Na de minuut stilte was er een minutenlang applaus en riepen veel mensen de leuze ''No tinc por'', Catalaans voor ''Wij zijn niet bang.'' Op de Ramblas, waar een dag eerder een bestelbusje op voetgangers inreed, hebben zich na de minuut stilte veel mensen verzameld en leggen ze bloemen neer. 

De bijeenkomst, amper honderd meter van de Ramblas, was met veel veiligheidsmaatregelen omgeven. De autoriteiten hadden mensen opgeroepen te voet naar de plechtigheid te komen en geen tassen bij zich te dragen.

Halfstok

Vrijdag hangen Spaanse vlaggen wereldwijd halfstok, onder meer bij het hoofdgebouw van de Europese Commissie in Brussel. Ook werknemers in het gebouw namen ook een minuut stilte in acht. "We zijn allemaal geschokt en gekwetst", zei EU-commissaris Corina Crețu.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk deed ook mee. "De EU rouwt om de slachtoffers van de aanslagen in Barcelona en Cambrills. We zullen hen niet vergeten."

Bij Nederlandse stadhuizen in de grote steden Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht hangt de Spaanse vlag halfstok. Rond het middaguur waren een twintigtal mensen, voornamelijk ambassadepersoneel, een minuut stil voor de ambassade.

Rouw

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Heel Spanje leeft mee met de slachtoffers en hun familie, aldus Rajoy. Hij stelde: "Terroristen zullen nooit een verenigd volk overwinnen dat de vrijheid verkiest boven barbaarsheid''.

Meer dan honderd slachtoffers van de aanslag op de Ramblas in Barcelona liggen vrijdagochtend nog in het ziekenhuis.