Een groep van acht terroristen zou zich bezig hebben gehouden met het plannen van de aanslag in Barcelona. De aanslag op de Ramblas, waarbij een busje op personen inreed, had volgens Spaanse autoriteiten eigenlijk gepleegd moeten worden met gasflessen. 

Volg alle laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Als gevolg van de aanslag, waarbij het busje inreed op mensen op de drukke straat Ramblas, vielen uiteindelijk dertien doden. Ook raakten zeker honderddertig mensen gewond, onder wie drie Nederlanders. Zeventien gewonden verkeren nog in kritieke toestand. 

Na de aanslag volgde een klopjacht van de Spaanse politie op de verdachten. Enkele uren later werden in de Catalaanse kustplaats Cambrils vijf terroristen gedood bij een antiterreuractie. Bij de actie raakten zes burgers en één politieagent gewond, toen het voertuig van de terroristen op mensen inreed.

Spaanse hulpdiensten melden dat een vrouw vrijdag als gevolg van die aanval is overleden aan haar verwondingen. Het totaal aantal slachtoffers als gevolg van de gebeurtenissen in Spanje, komt daarmee op veertien.

Of het in Cambrils om geplande aanval ging of dat de terroristen op de vlucht voor de politie op de mensen zijn ingereden is niet geheel duidelijk. De mannen werden doodgeschoten toen zij hun auto uitstapten. Ze droegen bomgordels die na onderzoek nep bleken te zijn.

Vermoed wordt dat de vijf gedode terroristen in Cambrils tot dezelfde terroristische cel behoren als de aanslagplegers in Barcelona. Met hun dood is mogelijk een andere aanslag voorkomen, zo stelt de Spaanse politie.

Aanslagen Spanje: De belangrijkste beelden en gebeurtenissen
251
Aanslagen Spanje: De belangrijkste beelden en gebeurtenissen

Explosie

Naast de aanslag in Barcelona en de antiterreuractie in Cambrils vond in de nacht van woensdag op donderdag ook een explosie plaats in een woning in de stad Alcanar. In het huis werden explosieven gemaakt van gasflessen. 

De ontploffing zou zijn ontstaan bij het prepareren van de explosieven. Eén persoon kwam om het leven en een tweede persoon raakte gewond. Hij is aangehouden. Ook zij worden gerekend tot de groep van acht.

Ook hier ziet de politie een verband met de aanslag in Barcelona. Autoriteiten denken dat hier de explosieven werden gemaakt die gebruikt zouden worden bij de aanslag op de Ramblas.

Verdachten

De politie in Spanje heeft naast de vijf terroristen die gedood zijn, in totaal vier mensen aangehouden voor betrokkenheid bij aanslag in Barcelona. Naast de Spanjaard in Alcanar gaat het om drie Marokkanen. Zij zijn allen aangehouden in Ripoll

Het paspoort van een van de gearresteerde Marokkanen, Driss Oukabir, is gebruikt om de bestelbus te huren. Zijn foto werd vlak na de aanslag verspreid. De man zou in zijn verhoor hebben gezegd dat zijn identiteitsbewijs mogelijk is gestolen door zijn jongere broer die erg op hem lijkt.

De politie is daarom een zoektocht gestart naar deze 18-jarige jongen, Moussa Oubakir, die wordt gezien als de chauffeur van de bestelbus. De bestuurder vluchtte na de aanslag te voet en is sindsdien spoorloos. 

Nationale rouw

Naar aanleiding van de aanslag in Barcelona en de situatie in Cambrils heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Heel Spanje leeft mee met de slachtoffers en hun familie, aldus Rajoy. 

Tijdens een persconferentie op vrijdagmiddag bracht Rajoy nogmaals zijn condoleances over aan de families en nabestaanden van de slachtoffers. Hij noemde het gevecht tegen terroristen "een wereldwijde strijd" en het tegengaan van terrorisme de "belangrijkste Europese doelstelling". 

De Catalaanse president Carles Puigdemont had speciale dankwoorden voor de veilgheidsdiensten. Ook zei hij er alles aan te doen om aanslagen als deze in de toekomst te voorkomen en te werken aan het herstel van vertrouwen onder de bevolking. "Het beste wapen tegen terroristen is leven in solidariteit", zo stelde hij. 

Nederlanders 

Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken verkeren de Nederlanders die getroffen zijn door de aanslag in Barcelona, buiten levensgevaar. De Nederlandse ambassadeur heeft hen een bezoek gebracht. 

Ook zei minister Koenders vrijdag dat het reisadvies voor Spanje voorlopig niet aangepast wordt.