Op donderdagmiddag 17 augustus rijdt een busje in op voetgangers in het centrum van Barcelona. Daarbij komen zeker dertien mensen om en raken er honderddertig gewond. Wat volgt is een klopjacht en een antiterreuractie in de kustplaats Cambrils, waarbij ook een dode en meerdere gewonden vallen. Een overzicht van de gebeurtenissen. 

Een bestelbus rijdt donderdag aan het einde van de middag in volle vaart in op voetgangers op de Ramblas in Barcelona

De Ramblas is een drukke promenade die erg populair is onder toeristen. De weg is circa een kilometer lang en loopt van het centrum van de stad tot aan de zee. Bij de aanslag vallen zestien doden en meer dan honderd gewonden. Een aantal van hen is er ernstig aan toe. Onder de gewonden zijn drie Nederlanders.

De doden en gewonden komen in totaal uit 34 verschillende landen. Onder de slachtoffers bevinden zich onder anderen Duitsers, Spanjaarden, Fransen, Amerikanen, Britten, Hongaren, Macedoniërs, Cubanen, Italianen, Ieren, Canadezen, Argentijnen, Venezolanen, en Australiërs. 24 personen bevinden zich nog in het ziekenhuis.

Na de aanslag volgt een klopjacht van de Spaanse politie op de verdachten.

De Catalaanse politie begint direct een klopjacht op de bestuurder van de bestelbus, die weet te ontkomen. Enkele uren na de aanslag vindt de politie een tweede busje dat mogelijk is gebruikt als vluchtwagen. 's Avonds worden een Marokkaan en een Spanjaard opgepakt die met de aanslag in verband worden gebracht.

In een voorstadje aan de westkant van Barcelona wordt een verdacht persoon doodgeschoten die agenten aanrijdt als ze hem willen aanhouden. Of hij iets te maken heeft met de terroristische daad is niet bekend.

Bij een antiterreuractie in de Catalaanse kustplaats Cambrils, 120 kilometer van Barcelona, worden in de nacht na de aanslag vijf terroristen gedood. De terroristen maken voordat ze worden doodgeschoten, met een auto slachtoffers onder voetgangers in het gebied. Ze dragen bomgordels, die later nep blijken te zijn. Bij de aanslag raken zes burgers en een agent gewond. Eén van de gewonden overlijdt een dag later aan haar verwondingen.

De aanslagen zouden in de plaats Alcanar, ten zuiden van Barcelona, zijn voorbereid.

Daar vindt in de nacht voorafgaand aan de aanslagen een zware ontploffing plaats in een huis. Er worden meer dan honderd gasflessen gevonden waarmee bommen werden gemaakt, maar die te vroeg ontploften. Volgens de politie was het waarschijnlijk de bedoeling om bij de aanslag in Barcelona ook explosieven te gebruiken, en waren ze daarnaast wellicht bedoeld voor een nog grotere terroristische aanslag.

In de woningen worden de resten van drie personen gevonden. Een van hen is wellicht Abdelbaki Es Satty, een imam uit het dorpje Ripoll, ongeveer honderd kilometer ten noorden van Barcelona. In Ripoll woonde een aantal van de bij de aanslagen betrokken terroristen. De imam verbleef enige tijd in het Belgische Vilvoorde. De Spaanse politie onderzoekt de contacten die hij had met leden van IS in België, Marokko en Frankrijk.

De woning na de explosie in Alcanar:

Een groep van twaalf personen wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in Spanje. Vier verdachten zijn opgepakt na klopjachten van de politie.

De daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils waren volgens de Catalaanse politie al maanden bezig met de voorbereidingen voor hun terroristische daad.

Twee van de vier verdachten zijn inmiddels voorlopig op vrije voeten gesteld. Alle verdachten zijn van Marokkaanse en Spaanse komaf. Het paspoort van een van de verdachten, Driss Oukabir, is gebruikt om de bestelbus te huren waarmee de aanslag in Barcelona is uitgevoerd. Hij ontkent betrokkenheid en zegt dat zijn identiteitsbewijs is gestolen, mogelijk door zijn broer.

De politie ziet die broer, de 17-jarige jongen Moussa Oukabir, lange tijd als chauffeur van de bestelbus, maar komt hier later op terug. Oukabir blijkt een van de vijf terroristen die in Cambrils zijn gedood. 

De politie zoekt na de aanslag naar de vermoedelijke bestuurder van de bestelbus, en schiet hem vier dagen later dood.

Het gaat om de 22-jarige voortvluchtige Marokkaan Younes Abouyaaqoub. Maandagmiddag wordt in de omgeving van de Catalaanse gemeente Subirats een man met iets wat lijkt op een bomgordel door de politie doodgeschoten. Al snel blijkt het te gaan om de gezochte terrorist.

Hij was de enige van de twaalf verdachten van de aanslagen die nog werd gezocht. De andere verdachten zijn aangehouden, doodgeschoten door de politie of omgekomen door de explosie in Alcanar.

Alle verdachten zijn niet eerder in verband gebracht met terroristische activiteiten. Wel hebben zij een crimineel verleden en is duidelijk dat ze allemaal woonachtig zijn in de omgeving van Barcelona. 

Aanslagen Spanje: De belangrijkste beelden en gebeurtenissen
251
Aanslagen Spanje: De belangrijkste beelden en gebeurtenissen

De Spaanse premier kondigt drie dagen van nationale rouw af.

Op meerdere plaatsen in Spanje wordt een dag na de aanslagen ook een minuut stilte gehouden. In Barcelona komen duizenden mensen, minister-president Mariano Rajoy, leden van de Spaanse regering, koning Felipe en andere hoogwaardigheidsbekleders bijeen voor een plechtigheid.

Na de minuut stilte is er een minutenlang applaus en roepen veel mensen de leuze "No tinc por'', Catalaans voor "Wij zijn niet bang.'' De Spaanse overheid gaat de verschillende toeristische hotspots in het land beter beveiligen, liet de minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido weten.