Er is geen sprake van een concrete dreiging rond het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen dat in Nederland wordt gehouden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft geen aanwijzingen dat er een aanslag gepleegd zal worden tijdens het kampioenschap.

Wel worden er in overleg met de speelsteden en de KNVB uit voorzorg maatregelen getroffen, zoals zichtbare aanwezigheid van de politie en scherpe toegangscontroles rond de stadions, aldus de NCTV donderdag.

De NCTV wijst erop dat het bericht in de media van woensdag een oproep was tot een aanslag en geen aankondiging. ''Op dit moment heeft de NCTV geen signalen ontvangen dat er gehoor wordt gegeven aan die oproep''.

De voorzorgsmaatregelen worden genomen omdat de NCTV ondanks dat er geen concrete dreiging is, niet aan de oproep voorbij wil gaan. Dit omdat het bericht ''ook anderen op ideeën kan brengen''.

Maatregelen

Hoewel de NCTV geen aanwijzingen heeft voor een concrete terroristische dreiging, neemt burgemeester Jan van Zanen van Utrecht toch extra maatregelen. In de omgeving van evenementen worden straten afgesloten voor het verkeer, de politie mag preventief fouilleren en bij de ingang van stadion Galgenwaard wordt extra streng gecontroleerd.

Ook wordt het politietoezicht opgeschroefd, zowel zichtbaar als onzichtbaar. De burgemeester neemt de maatregelen in samenspraak met de NCTV, hoofdofficier van justitie en de districtschef van de politie. Hij heeft donderdagavond de gemeenteraad geïnformeerd. Alle festiviteiten in Utrecht gaan door zoals gepland.

Dreiging

Volgens de NCTV is het EK Vrouwenvoetbal veilig te bezoeken. Het kampioenschap begint zondag. Als de signalen over de dreiging wijzigen, dan stelt de NCTV dat hierover wordt gecommuniceerd en dat er verdere maatregelen worden getroffen.

Op een chatkanaal van terreurgroep Islamitische Staat was een oproep geplaatst om een aanslag te plegen op het voetbalstadion Galgenwaard in Utrecht op 19 juli waar de elftallen van Engeland en Schotland tegen elkaar spelen. Naar aanleiding hiervan heeft de NCTV de mogelijke dreiging onderzocht.

‘IS roept op tot aanslag in Utrecht bij EK voetbal’
100
‘IS roept op tot aanslag in Utrecht bij EK voetbal’