De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kijkt naar het nieuws dat er wordt gedreigd met een terroristische aanslag tijdens het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in Nederland. 

''We kennen dit bericht en kijken ernaar", aldus een woordvoerder van de NCTV. Op dit moment wordt de dreiging onderzocht. De NCTV kan verder geen uitspraak doen over het onderzoek zelf.

De coördinator laat wel weten dat de NCTV altijd in contact staat met de organiserende partijen tijdens evenementen als een EK en dat er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen als dat nodig is.  

Op een chatkanaal van terreurgroep Islamitische Staat (IS) is een oproep geplaatst, gericht aan zogenoemde 'lone wolves', om een aanslag te plegen op Stadion Galgenwaard in Utrecht op 19 juli. Dan spelen Engeland en Schotland tegen elkaar.

‘IS roept op tot aanslag in Utrecht bij EK voetbal’
100
‘IS roept op tot aanslag in Utrecht bij EK voetbal’

Politie

Een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in het achterhalen van informatie over terrorisme, de SITE Intelligence Group, signaleerde de oproep op de berichtendienst Telegram. De politie heeft de waarschuwing van SITE ook gelezen en laat weten de dreiging serieus te nemen. ''We nemen gepaste maatregelen", zei een woordvoerder. Over de inhoud kon hij niet meer kwijt.

Ook de toernooiorganisatie van het EK is bekend met het nieuws. ''Wij hebben er kennis van genomen en staan in nauw contact met de NCTV'', zegt een woordvoerder. ''De instanties die hiervoor bevoegd zijn, analyseren het.''

Openingswedstrijd

Niet alleen bij de wedstrijd van woensdag zijn alle veiligheidsdiensten in opperste staat van paraatheid. Ook de openingswedstrijd op zondag in stadion Galgenwaard, die zal worden bezocht door koning Willem-Alexander en koningin Máxima, de andere duels en aanverwante evenementen worden extra scherp in de gaten gehouden.

Er worden, in samenspraak met de NCTV, zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Het EK begint zondag om 18.00 uur in de Utrechtse Galgenwaard met de wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen. De andere speelsteden zijn Deventer, Enschede, Breda, Tilburg, Doetinchem en Rotterdam.