In een onderzoek naar terrorisme heeft de Belgische politie dinsdagnacht wapens gevonden. Bij zes huiszoekingen in de Brusselse gemeente Anderlecht werden vier mensen opgepakt voor verhoor. Twee van hen werden later op de dag weer vrijgelaten.

Dat liet het federaal parket woensdag weten. De wapens werden bij een van de doorzoekingen aangetroffen.

Het onderzoek staat volledig los van de aanslagen in Parijs van 2015 en die in Brussel van vorig jaar maart en juni van dit jaar, aldus het parket. 

Aanslag

De wapens werden bij een van de doorzoekingen aangetroffen in een garagebox. Het gaat onder meer om kalasjnikovs, een riotgun en drie handvuurwapens. De autoriteiten vonden ook radio's, kogelwerende vesten, een blauw zwaailicht en uniformen van meerdere diensten, waaronder de politie. Ook trof de politie vier ontstekingsmechanismen aan.

Twee van de opgepakte mannen konden na "grondig verhoor" weer vertrekken, meldde het parket woensdagmiddag. Het andere duo blijft wel vastzitten. Het gaat om Akim S. en Khalid S., die worden "verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.''

Motorbende

Volgens Het Laatste Nieuws  gaat de politie er vanuit dat met de wapens een aanslag zou worden gepleegd, maar onduidelijk is waar. De krant meldt ook dat het opgepakte viertal lid zou zijn van de Kamikaze Riders. Die motorbende wordt in verband gebracht met een aanslag, maar daarvoor is geen bewijs gevonden.

In hetzelfde onderzoek zou woensdag in Noord-Frankrijk een 42-jarige man zijn opgepakt die banden heeft met de Kamikaze Riders. De man wordt verdacht van het plannen van een "gewelddadige actie" in Frankrijk of België, aldus Het Laatste Nieuws.