Reizigers op station Brussel-Centraal zijn dinsdagavond ontkomen aan een zware bomaanslag. Een man die een aanslag wilde plegen had een tas bij zich met gasflessen en spijkers. Uiteindelijk ging alleen het ontstekingsmechanisme af.

Dat heeft het federaal parket woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. Het ging om een spijkerbom, van dezelfde grootte als de bom die eerder in Zaventem en Maalbeek afging.

De man betrad dinsdagavond om 20.44 uur het centraal station in Brussel, waar hij zich tussen de reizigers voegde en begon te schreeuwen. De tas die hij bij zich droeg vatte vlam, waarop de man deze achterliet en achter een medewerker van het treinstation aanliep. 

Het ontstekingsmechanisme in de tas ging ondertussen af, wat voor een kleine explosie zorgde. Volgens het federaal parket liep de 36-jarige man van Marokkaanse komaf uiteindelijk op een militair af. De dader met de initialen O.Z. schreeuwde 'allahu akbar', waarop de militair de dader doodschoot. Er zijn geen gewonden gevallen.

Bomgordel

Het federaal parket benadrukt dat de man geen bomgordel bij zich had. De man stond niet bekend als geradicaliseerd.

De dader komt uit de Brusselse gemeente Molenbeek. Dinsdagnacht is in zijn woning een huiszoeking gedaan, maar over dat onderzoek wordt nog niets bekendgemaakt.

In de wijk vinden woensdag nog meer huiszoekingen plaats. Volgens Belgische media is de ontmijningsdienst ook ter plaatse.

Militairen lopen door rook in leeg station Brussel na explosie
25
Militairen lopen door rook in leeg station Brussel na explosie

Sporenonderzoek

Het sporenonderzoek op het station is door de politie in de nacht van dinsdag op woensdag rond 05.30 uur afgerond. De onderzoekers namen ''een hoop materiaal in bruine zakken en dozen" mee naar buiten, meldt persbureau Belga.

Woensdagochtend rond 06.15 uur nam een lijkwagen het stoffelijk overschot mee van de man. Het station is woensdag om 08.00 uur weer geopend.

Overleg

Minister-president Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hebben dinsdagavond overleg gehad in een speciaal crisiscentrum over het incident met betrokken politici en vertegenwoordigers van politie, leger en inlichtingendiensten.