Autoriteiten beschouwen incident Brussel als terroristische aanslag

Op het treinstation Brussel-Centraal heeft dinsdagavond rond 20.30 uur een kleine ontploffing plaatsgevonden, de autoriteiten beschouwen het als een terroristische aanslag. De situatie was snel onder controle en er zijn geen omstanders gewond geraakt.

Dat meldt het Federale Parket in een persconferentie. De vermoedelijke dader werd vrijwel direct neergeschoten door militairen, hij is overleden.

VRT Nieuws meldt dat de verdachte een relatief zware bom bij zich had die veel schade had kunnen aanrichten. Volgens de Belgische nieuwszender werd de kleine explosie slechts veroorzaakt door de ontsteking van het explosief en ging de echte bom niet af.

Volgens sommige media droeg de man een bomgordel, maar dit is niet bevestigd door de autoriteiten. Op Twitter schreef de politie dat er een "incident" met een particulier was. "Situatie onder controle", staat bij het bericht.

Treinen

Er stoppen woensdagochtend geen treinen op Brussel-Centraal. Wel gaan er treinen naar Brussel-Noord en Brussel-Zuid, zo laat de Belgische spoorvervoerder NMBS weten. Tevens kunnen reizigers woensdag gratis gebruik maken van de metro.

Op Brussel-Centraal is de federale politie dinsdagnacht tot 5.30 uur bezig geweest met een sporenonderzoek. Speurders in witte pakken liepen het gebouw in en uit. De onderzoekers namen "een hoop materiaal in bruine zakken en dozen" mee naar buiten, aldus persbureau Belga.

Ook de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, was ter plaatse. De straten rondom het station werden ook afgezet.

Crisiscentrum

Minister-president Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hebben dinsdagavond overleg gehad in een speciaal crisiscentrum over het incident met betrokken politici en vertegenwoordigers van politie, leger en inlichtingendiensten. Dat meldt de krant De Standaard. Michel roept woensdag om 9.00 uur de Nationale Veiligheidsraad samen.

Het officiële dreigingsniveau in België wordt niet verhoogd en blijft gehandhaafd op drie op een schaal van vier.

Lees meer over:
Tip de redactie