Verenigd Koninkrijk maakt meeste meldingen van incidenten terreur

Meer dan de helft van de terroristische aanvallen die vorig jaar in acht EU-lidstaten werden gepleegd, vonden plaats in het Verenigd Koninkrijk. 

De internationale politieorganisatie Europol becijferde 142 uitgevoerde en mislukte of verijdelde terroristische aanvallen in acht lidstaten in 2016. Van de 142 aanvallen, werden er 47 ook echt uitgevoerd. 76 van de 142 meldingen van terroristische aanvallen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk.

Frankrijk meldde 23 uitgevoerde of mislukte aanvallen bij Interpol, Italië zeventien, Spanje tien, Griekenland zes, Duitsland vijf, België vier en Nederland een.  

De meeste aanvallen werden niet gelinkt aan jihadisme, hoewel dit bij dodelijke aanvallen bijna altijd wel het geval was. Van de 142 mensen die om het leven kwamen, vielen er 135 slachtoffers bij jihadistische terreur.

Moskee

Nederland rapporteerde een aanval die werd geclassificeerd als extreemrechts terrorisme. In maart 2016 probeerden vijf mannen met molotovcocktails brand te stichten bij een moskee in Enschede.

Ze werden later dat jaar veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

Lees meer over:
Tip de redactie