De politie Rotterdam heeft voor de marathon van Rotterdam in april de vermeende IS-strijder Mounir E. aangehouden. De vrees was dat E. een aanslag wilde plegen.

Een woordvoerder van de politie Rotterdam heeft een bericht van NRC hierover aan NU.nl bevestigd.

De  34-jarige man uit Spijkenisse had een speciaal gebiedsverbod gekregen voor de marathon. Deze maatregel heeft de politie sinds 1 maart tot haar beschikking om potentiële terroristen beperkingen op te leggen voordat zij een strafbaar feit hebben gepleegd.

De nieuwe regel vloeit voort uit de zogenoemde voetbalwet, die het mogelijk maakt hooligans een stadionverbod te geven als de politie meent dat zij een risico vormen tijdens een wedstrijd.

Dreigende taal

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vreesde dat E. plannen zou hebben voor een aanslag. De Syriëganger werd pas na het marathon-weekend weer vrijgelaten. Politie en justitie hebben de aanhouding in april niet naar buiten gebracht.

De man uit Spijkenisse sloot zich volgens het Openbaar Ministerie in 2014 aan bij Islamitische Staat (IS). De rechter sprak hem echter vrij wegens gebrek aan bewijs.

E. werd mede opgepakt nadat medewerkers van de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET hem hoorden zeggen dat "er iets moois ging gebeuren op de marathon: boem!".