Tegen drie uitgereisde jihadisten heeft het Openbaar Ministerie donderdag voor de rechtbank in Den Haag zes jaar gevangenisstraf geëist wegens deelname aan de gewapende strijd in Syrië of Irak.

De drie mannen (35, 23 en 24 jaar oud) waren niet aanwezig, hun advocaten wel. Het is onduidelijk waar de verdachten zijn. Mogelijk verblijven zij nog in het oorlogsgebied.

Hun berechting past in het streven van het OM om jihadisten ondanks afwezigheid te berechten. Daardoor worden anderen ontmoedigd zich aan te sluiten bij strijdende partijen als IS, denkt het OM. Met een veroordeling bij verstek kunnen zij bij een eventuele terugkeer meteen gevangen worden gezet.

Volgens de officier van justitie nam een 35-jarige verdachte in oktober 2013 deel aan trainingen en vertrok hij daarna naar het strijdgebied. Hij is te zien op een foto in Syrië waar hij met een kalasjnikov voor een IS-vlag staat. De twee andere verdachten zouden zich in 2013 hebben aangesloten bij Jabhat al Nusra.

Context-onderzoek

De vervolging van het drietal maakt deel uit van het zogenoemde Context-onderzoek, dat in 2013 begon na aangiftes van ronselpraktijken voor de gewapende strijd in Syrië. Zeventien mensen kwamen als verdachten in beeld.

Tien van hen zijn in 2015 voor de rechter gebracht en veroordeeld. Dat gebeurde onder meer voor opruiing en bij enkelen voor deelname aan een criminele terroristische organisatie. Van die veroordelingen lopen enkele zaken in hoger beroep.