Salman Abedi, de man die een aanslag pleegde op een concert in Manchester, radicaliseerde in 2015 in Groot-Brittannië. 

Hij werd daarbij beïnvloed door vrienden en informatie die hij van internet haalde, zei een woordvoerder van een Libische antiterreureenheid.

De broer van Salman, Hashem, zou tegenover de eenheid Rada verklaringen hebben afgelegd over zijn oudere broer. ''Hij zei dat ze video's keken en meeleefden met de kinderen in Syrië. Ze wilden iets voor Islamitische Staat doen om te helpen'', aldus de woordvoerder.

Hashem Abedi zou zelf ook betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen voor de bomaanslag, zonder te weten waar die zou plaatsvinden. ''Hashem zei dat hij alle benodigdheden kocht voor Salman om te gebruiken bij de aanslag'', stelde de zegsman.

Rada, dat is gelieerd aan de autoriteiten in Tripoli, arresteerde de jongere broer en de vader van Salman na de aanslag in Manchester. Het is onduidelijk onder welke omstandigheden ze zijn ondervraagd en of ze een beroep mochten doen op advocaten.

Bij de aanslag op een concertzaal in Manchester kwamen op 22 mei 22 mensen om het leven toen Abedi zichzelf opblies, kort nadat het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande daar was afgelopen. Ruim honderd mensen raakten gewond.