Een van de drie terroristen die zaterdag in Londen zeven mensen doodde en tientallen anderen verwondde, heeft in het verleden vergeefs asiel gevraagd in het Verenigd Koninkrijk. 

Toch kon hij zich daar vestigen dankzij een verblijfsvergunningskaart van de Europese Unie, verstrekt in Ierland. Dat heeft de Ierse zender RTE dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om de 30-jarige Rachid Redouane, die in het Londense Barking woonde en bij de aanslag omkwam. Hij zou een Marokkaanse en Libische achtergrond hebben. Verschillende Ierse media meldden dat op zijn lichaam een Iers identiteitsbewijs is gevonden.

Familievisum

De Ierse premier Enda Kenny bevestigde dat een van de aanslagplegers een tijdlang in Ierland had verbleven, maar dat hij niet de aandacht van de autoriteiten had getrokken. ''We houden een kleine groep mensen in de gaten met betrekking tot radicalisering en zaken die daarmee verband houden. Voor zover ik weet behoorde deze man niet tot die groep.''

Volgens RTE trouwde Redouane in 2012 in Ierland met een Britse. Door dat huwelijk kwam hij in het bezit van de zogenoemde 4 EUFam-kaart waarmee familieleden van een EU-ingezetene visumvrij binnen de EU kunnen reizen. Ierland hoopt ook na de Brexit open grenzen te houden met Groot-Brittannië en zeker met Noord-Ierland.