Een politieagent is dinsdag in Parijs gewond geraakt toen hij op de trappen van de Notre Dame door een man werd aangevallen. De man zou een hamer bij zich hebben gehad. Toegesnelde agenten schoten de belager direct neer, meldde de politie.

Volgens de politie bedreigde de man drie agenten met een hamer en viel hij een van hen aan. De collega's van de agent grepen in en verwondden de man. Die zou een schotwond in zijn borstkas hebben, aldus Franse media. Bij de aanval zou een agent lichtgewond zijn geraakt.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb zei dinsdagavond dat de aanvaller "Dit is voor Syrie!" riep, voordat hij de agenten aanviel. De man zou een Algerijnse studentenpas op zak hebben gehad. 

"Een man kwam achter deze politieagenten staan, gewapend met een hamer, en begon een van hen te slaan. Zijn collega's reageerden kalm en openden het vuur", aldus Collomb, die toevoegde dat het erop lijkt dat de man alleen handelde.

Soldaat

Persbureau AP citeerde een anonieme bron die betrokken zou zijn bij het onderzoek. Die zei dat de aanvaller zichzelf ook omschreef als "een soldaat van het kalifaat", waarmee hij waarschijnlijk doelde op Islamitische Staat.

Onderzoek

De Franse politie heeft de omgeving van de Notre-Dame afgezet en roept mensen op om weg te blijven. Ongeveer negenhonderd mensen in de Notre-Dame mochten de kerk niet verlaten. Pas een uur na de aanval mochten zij geleidelijk naar buiten na veiligheidscontroles.

Het bureau voor contraterrorisme van het Franse Openbaar Ministerie heeft meteen na de aanval een onderzoek ingesteld naar de toedracht.

Machete

Begin februari werd bij het Louvre-museum een Franse militair aangevallen door een geradicaliseerde Egyptenaar met een machete. Ook toen werd de dader neergeschoten.