​De Londense politie heeft de identiteit van alle drie de daders van de aanslag in Londen van zaterdagavond onthuld. De Marokkaans-Italiaanse Youssef Zaghba is de derde dader.

Dat schrijft BBC dinsdag. Eerder werd bekend dat de andere twee daders de 27-jarige Khuram Shazad Butt en de 30-jarige Rachid Redouane waren. Bij de aanval kwamen zeven mensen om het leven.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera was Zaghba de zoon van een Marokkaanse man en een Italiaanse vrouw uit Bologna. Na de scheiding van het stel verhuisde zijn moeder naar Bologna. Youssef brak met zijn vader in Marokko en zocht zijn moeder geregeld op. 

Vorig jaar werd hij op de luchthaven van de Italiaanse stad tegengehouden toen hij naar Turkije wilde vliegen om van daar naar Syrië te reizen. Na een onderzoek naar mogelijke internationale terroristische activiteiten lieten de autoriteiten hem gaan. Italië zette hem wel op een lijst van personen die als een risico worden beschouwd en lichtte zowel de Britse als de Marokkaanse autoriteiten in.

Het laatst wat van Zaghba bekend was, was dat hij werkte in een restaurant in Londen en dat hij regelmatig contact onderhield met zijn moeder. De Britse politie zei dat Zaghba noch bij de politie, noch bij de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 op de radar stond.

Nieuwe arrestatie

Een andere dader, Butt, was een geboren Pakistaan, maar bezat een Brits paspoort. Hij was bekend bij de inlichtingendienst MI5. Aanwijzingen dat hij een aanslag zou voorbereiden, waren er niet.

Redouane was een onbekende voor de autoriteiten. Vermoedelijk had hij een Marokkaanse en Libische achtergrond. Hij bediende zich ook van het alias Rachid Elkhdar.

De politie maakte dinsdag een nieuwe aanhouding bekend, deze keer van een 27-jarige man uit Barking, in het oosten van Londen. Twaalf personen die eerder werden opgepakt, zijn allemaal weer vrijgelaten.

Busje

De terroristen reden met een busje op voetgangers in op de Londen Bridge in de Britse hoofdstad. Daarna trokken ze met messen de straat op en vielen verschillende mensen aan. De politie schoot de drie daders acht minuten na de aanslag dood.

Zeker 36 mensen liggen nog gewond in het ziekenhuis. Van achttien gewonden is de toestand nog kritiek. Zondag hield de politie tien verdachten aan in Londen. Zij zijn allen inmiddels weer op vrij voeten.