De Londense politie heeft maandagavond de identiteit bekendgemaakt van twee van de drie mannen die zaterdagavond een aanslag pleegden in het centrum van Londen.

Het gaat om de 27-jarige Khuram Shazad Butt en de 30-jarige Rachid Redouane. Beide mannen woonden in Barking in het oosten van Londen. In deze wijk en in Newham, iets verder naar het westen, deed de politie invallen. Er zijn verscheidene arrestaties verricht.

Alle tien verdachten die zondag werden aangehouden in het onderzoek naar de aanslag zijn maandag weer vrijgelaten. Twee anderen waren eerder al vrijgelaten.

Shazad Butt is geboren in Pakistan maar in het bezit van een Brits paspoort, was bekend bij de inlichtingendienst MI5. Aanwijzingen dat hij een aanslag zou voorbereiden, waren er niet.

Shazad Butt stond derhalve niet hoog op het prioriteitenlijstje van de veiligheidsfunctionarissen die onderzoek doen naar terreurverdachten. "Het zijn moeilijke afwegingen maar gezien de beschikbare capaciteit moeten we keuzes maken in ons werk", aldus de politie.

Volgens Britse media was Shazad Butt tevens te zien in de documentaire The Jihadis Next Door. Channel4 zond de film begin januari uit na een jaar van onderzoek. De documentaire bevat undercover opnamen. Shazad Butt is te zien bij bijeenkomsten van twee notoire islamitische predikers.

Redouane, de tweede verdachte, was een onbekende voor de autoriteiten. Vermoedelijk heeft hij een Marokkaanse en Libische achtergrond. Hij bediende zich ook van het alias Rachid Elkhdar. Onder die naam was hij volgens de BBC zes jaar jonger.

Messen

De terroristen reden met een busje op voetgangers in op de Londen Bridge in de Britse hoofdstad. Daarna trokken ze met messen de straat op en vielen verschillende mensen aan. De politie schoot de drie daders acht minuten na de aanslag dood.

Tientallen mensen liggen nog gewond in het ziekenhuis. Van achttien gewonden is de toestand nog kritiek.

Londen herdenkt slachtoffers aanslag Londen Bridge
58
Londen herdenkt slachtoffers aanslag Londen Bridge

Herdenking

Duizenden mensen kwamen zaterdag naar Potters Field in Londen om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. De Londense burgemeester Sadiq Khan sprak de menigte toe. "Ik wil een duidelijke boodschap geven aan de zieke en kwade extremisten die deze verschrikkelijke misdaden plegen: 'We zullen jullie verslaan. Jullie zullen niet winnen.'" De speech van Khan kon rekenen op groot applaus.