Terreurgroep Islamitische Staat (IS) eist de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Londen op. Dat wordt gemeld door het aan IS gelieerde persbureau Amaq.

Bij die aanslag zaterdagnacht kwamen zeven mensen om het leven. Tientallen mensen liggen nog gewond in het ziekenhuis.

Drie terroristen reden met een busje op voetgangers in op de Londen Bridge in de Britse hoofdstad. Daarna trokken ze met messen de straat op en vielen verschillende mensen aan.

Ooggetuige aanslag Londen: 'Ze staken een meisje neer en ik kon niks doen'
115
Ooggetuige aanslag Londen: 'Ze staken een meisje neer en ik kon niks doen'

Herdenking

De politie in Londen heeft de identiteit vastgesteld van de drie daders. De namen van het drietal worden vrijgegeven zodra dat ''operationeel mogelijk'' is. De politie voegt eraan toe dat momenteel nog vier verschillende panden doorzocht worden.

Twaalf mensen zijn zondag aangehouden, van wie er een is vrijgelaten. De daders werden door de politie ter plekke doodgeschoten.

Maandagavond is er een herdenking in Londen, meldde de burgemeester van die stad zondag via Twitter:

Buitenlanders

Onder de slachtoffers van de aanslag in Londen zijn ook buitenlanders. Een van de zeven doden was een Canadese staatsburger, zei de Canadese premier Justin Trudeau. Een andere kwam uit Frankrijk, aldus minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.

Zeven Fransen lagen zondag nog in het ziekenhuis, een andere werd vermist. Volgens de BBC was onder de gewonden ook een Nieuw-Zeelander, die urenlang op de operatietafel lag. De Duitse regering bevestigde dat ook twee Duitsers gewond zijn geraakt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei dat er geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.