De Londense politie heeft zondagmorgen invallen gedaan in woningen in het oosten van de stad. Daarbij zijn twaalf arrestaties verricht. De politie bevestigde zondag dat de invallen te maken hebben met de aanslag van zaterdagavond.

In Londen kwamen zaterdagavond zeven mensen om en raakten 48 anderen gewond. De Britse gezondheidsautoriteit maakte zondagmiddag bekend dat 21 van de gewonden nog in kritieke toestand verkeren. Acht anderen zijn inmiddels weer uit het ziekenhuis ontslagen.

Assistent-commissaris Mark Rowley van de Londense politie maakte zondagmiddag bekend dat een van de gewonde burgers werd geraakt door een politiekogel en momenteel in een ziekenhuis wordt behandeld. Rowley zei dat acht politiemensen in totaal vijftig kogels afvuurden op de daders van de aanslag.

London Bridge

De daders reden zaterdagavond rond 22.00 uur (lokale tijd) met een bestelauto in op passanten op de London Bridge. Vanaf de brug reden de aanslagplegers daarna door naar het nabijgelegen Borough Market, waar ze uitstapten. In restaurants en cafés staken zij vervolgens meerdere gasten neer. 

De drie daders werden minuten later door de politie doodgeschoten, waarmee het dodental op tien komt.

Britse media melden dat de identiteit van de drie inmiddels bekend is bij de autoriteiten. De Londense politie deed zondagochtend invallen in een aantal huizen in de wijken Barking en East Ham in Oost-Londen. SkyNews meldt dat een van de aanslagplegers in een van die woningen verbleef. 

Volgens de politie worden er nog steeds huiszoekingen verricht.

Britse politie rukt massaal uit na aanslag Londen
44
Britse politie rukt massaal uit na aanslag Londen

Kopieergedrag

De Britse premier Theresa May zei zondag dat er geen verband is tussen de terroristische aanslagen die het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen drie maanden hebben getroffen. 

Vorige week maandag kwamen bij een zelfmoordaanslag tijdens een concert van Ariana Grande 22 mensen om het leven. Bij een aanslag in Londen met een busje vielen eind maart drie slachtoffers.

May stelt dat er sprake is van kopieergedrag. ''Terrorisme inspireert terroristen. De terreurdaden hebben weliswaar geen directe link, maar hebben wel met elkaar gemeen dat ze gepleegd zijn vanuit een kwaadaardige ideologie van moslimextremisme, die haat predikt en verdeeldheid zaait."

De Britse premier vindt dat er in het Verenigd Koninkrijk te veel tolerantie is voor radicaal-islamitisch gedachtegoed. "Dat moet veranderen", aldus May.

Ze zei aan dat het antiterreurbeleid en de -wetten tegen het licht zullen worden gehouden. De politie moet daarmee meer mogelijkheden krijgen om vroegtijdig te kunnen ingrijpen. Ook eist May dat internetbedrijven meer doen tegen online haatzaaien.

Dreigingsniveau

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof liet zondag weten dat hij de situatie in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland nauwlettend volgt. Er is overleg geweest met politie, inlichtingendiensten, Openbaar Ministerie, gemeenten en de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Buitenlandse Zaken.

''We zijn de dreiging en maatregelen nogmaals langsgelopen. Nederland treft alle maatregelen passend bij dit hoge dreigingsniveau. We bekijken continu of de veiligheidsmaatregelen nog toereikend zijn", aldus Schoof.

"Er zijn al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. En er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen voor een terroristische aanslag in Nederland. Daarom is er nog geen reden om het huidige hoge dreigingsniveau te verhogen."

Het huidige dreigingsniveau staat op vier, 'substantieel', op een schaal van vijf. Dat betekent dat de kans reëel is dat een aanslag in Nederland plaatsvindt.

Veerkracht en compassie

''De lafaards die deze aanvallen pleegden zullen onze veerkracht, compassie of onze democratieën niet ondermijnen", stelde Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zondag in een verklaring. Hij heeft de Britse premier May een brief met dezelfde boodschap gestuurd.

Juncker volgde de ontwikkelingen zaterdagavond ''met ontzetting”, schrijft hij. ''Ik weet dat de inwoners van Londen desondanks zullen doorgaan, net als de inwoners van Manchester ons nog zo kort geleden hebben getoond.”

Ook het Nederlandse koningspaar heeft zich zondag aangesloten bij de wereldleiders die de aanslag in Londen veroordelen. Op Twitter melden koning Willem-Alexander en koningin Máxima: ''Opnieuw is GB getroffen door een terreurdaad. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers in Londen en bij de mensen die gewond raakten. Met hen en met hun families voelen wij ons verbonden op deze droevige dag.''

'Politieke correctheid'

De Amerikaanse president Donald Trump greep de gelegenheid aan om fel uit te halen naar de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Die twitterde na de aanslagen dat de inwoners van Londen niet gealarmeerd moesten worden door de verhoogde aanwezigheid van gewapende agenten, een voor Engelsen ongewoon beeld.

Trump reageerde met een eigen twitterbericht. ''Zeven doden en 48 gewonden en de burgemeester van Londen zegt dat er geen reden voor paniek is". Trump citeerde echter slechts een deel van de tweet van Khan, die de eerste moslimburgemeester van Londen is. Hij liet weg dat Khan doelde op de aanwezigheid van gewapende agenten.

De Amerikaanse president riep op te stoppen met ''politieke correctheid". Ook greep hij de aanslagen aan om weer te pleiten voor de invoering van zijn omstreden inreisverbod voor burgers van zeven overwegend islamitische landen.