De aanslag bij de London Bridge en Borough Market in de Engelse hoofdstad Londen heeft zeven mensen het leven gekost. Volg alle ontwikkelingen hier.

  • Busje rijdt in op voetgangers 
  • Steekpartij in Borough Market
  • 7 doden, 48 gewonden
  • Drie daders doodgeschoten
  • Campagne stilgelegd
zondag 4 juni 2017 om 10:48
We sluiten dit liveblog voor nu. Berichtgeving over de aanslag in Londen en de nasleep ervan kunt u op onze site en app volgen.
zondag 4 juni 2017 om 10:27
Ook leiders van Nederlandse politieke partijen reageren op de aanslag in Londen. PVV-leider Geert Wilders stelt dat er "steeds opnieuw aanslagen komen tot we de islam als oorzaak erkennen en terugvechten". Hij noemt het medeleven dat premier Rutte eerder vandaag uitsprak holle frasen. "Ik waarschuw hier al meer dan 10 jaar voor."

"De Britten worden zwaar op de proef gesteld", zegt Alexander Pechtold van D66. SP-leider Emile Roemer spreekt van "opnieuw een nachtmerrie die werkelijkheid wordt." Jesse Klaver van GroenLinks: "Opnieuw wordt London getroffen door een vreselijke terreurdaad." De drie laten weten dat hun medeleven uitgaat naar de slachtoffers en nabestaanden.
zondag 4 juni 2017 om 10:02
Politie doet forensisch onderzoek op de plek waar het busje inreed op een groep voetgangers.
zondag 4 juni 2017 om 09:58
Theresa May tijdens de persconferentie in Londen. (Beeld: AFP)
zondag 4 juni 2017 om 09:52
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zegt dat het "onwaarschijnlijk" is dat de dader van de aanslag in Manchester connecties had met de daders van de aanslag in Londen.
zondag 4 juni 2017 om 09:47
De Russische president Poetin heeft zondag een telegram gestuurd aan de Britse premier May waarin hij zijn condoleances overbrengt.

Poetin pleit in het telegram voor meer internationale samenwerking op het gebied van terreurbestrijding. Ook wil hij dat de inspanningen om terreur te bestrijden worden verhoogd. "Dat is het logische antwoord op wat er is gebeurd."
zondag 4 juni 2017 om 09:45
Theresa May veroordeelt de "kwaadaardige ideologie" van de terroristen een waarschuwt voor een nieuwe trend: volgens de premier kopiëren de terroristen elkaars gedrag.
zondag 4 juni 2017 om 09:42
De campagne van alle partijen gaat maandag door, aldus May.
zondag 4 juni 2017 om 09:40
Bekijk hier de persconferentie van Theresa May.
zondag 4 juni 2017 om 09:15
De UK Independence Party, is de enige partij die zondag doorgaat met campagne voeren voor de parlementsverkiezingen van donderdag. De partij vindt dat het stoppen van de campagne de democratie ontwricht, precies wat de terroristen willen.
zondag 4 juni 2017 om 08:48
Het Amerikaanse popidool Ariana Grande maakt zondag haar opwachting bij het benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Bij de show gelden extra veiligheidsmaatregelen, laat de politie zondagochtend weten. 

Iedereen wordt gecontroleerd en ook wordt er in alle tassen gekeken. De politie vraagt daarom iedereen de tas thuis te laten. Verder is er meer beveiliging en bewaking op de been, sommigen gewapend. (ANP)
zondag 4 juni 2017 om 08:42
Volgens de politie wordt informatie over de aanslag op "normale wijze" met de Verenigde Staten gedeeld. De Britse autoriteiten waren eerder woedend op het land omdat er beelden van de aanslag in Manchester waren gelekt naar media. The New York Times publiceerde toen foto's van de rugzak en stukken explosief.
zondag 4 juni 2017 om 08:37
De politie gaat er nog steeds van uit dat er drie daders zijn. De politie was binnen acht minuten op de plek van de aanslag.
zondag 4 juni 2017 om 08:35
Het dodental van de aanslag is gestegen naar zeven. Dat meldt de politie op een persconferentie.
zondag 4 juni 2017 om 08:28
De Australische premier Malcolm Turnbull verklaart dat twee van zijn landgenoten gewond zijn geraakt.
zondag 4 juni 2017 om 08:01
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag haar medeleven betoond met de slachtoffers. "Ik denk deze uren met gevoelens van solidariteit aan onze Britse vrienden en alle mensen in Londen." De slachtoffers en hun familie zijn in mijn gedachten, aldus Merkel. De bondskanselier wenste de gewonden een spoedig herstel toe. (ANP)
zondag 4 juni 2017 om 06:57
Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk blijft op 'zwaar', aldus de burgemeester van Londen. Het niveau was een paar dagen na de aanslag in Manchester verlaagd van 'alarmerend' naar 'zwaar'.
zondag 4 juni 2017 om 06:43
Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn er onder de gewonden minsters twee Franse gewonden, van wie een zwaargewond.
zondag 4 juni 2017 om 06:24
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zondagochtend weten "op dit moment'' geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn.
zondag 4 juni 2017 om 06:19
Zondag wordt in Groot-Brittannië geen nationale verkiezingscampagne gevoerd, aldus de commerciële zender ITV. De Britten gaan donderdag naar de stembus voor parlementsverkiezingen.
zondag 4 juni 2017 om 04:29
Onder de gewonden bevindt zich ook een lid van de Britse transportpolitie. Hij was als een van de eerste agenten ter plaatse. Net als een aantal andere slachtoffers werd hij gestoken met een mes. Zijn verwondingen, aan het hoofd, gezicht en been, zijn 'serieus', maar niet levensbedreigend, laat de politie weten.

In de afgelopen nacht heeft de Londense ambulancedienst meer dan tachtig hulpverleners ingezet om de gewonden te verzorgen en naar de ziekenhuizen te vervoeren. Ruim dertig slachtoffers werden naar vijf verschillende ziekenhuizen gebracht. Een aantal patiënten, die lichtere verwondingen hadden opgelopen, werden ter plekken behandeld.
zondag 4 juni 2017 om 04:24
Een gewapende agent houdt London Bridge in de gaten, kort na de eerste meldingen van het incident daar. (Foto: Hollandse Hoogte)
zondag 4 juni 2017 om 03:52
De drie daders werden door agenten doodgeschoten op Borough Market, vertelt de politie.
zondag 4 juni 2017 om 03:51
Een vrouw draagt een nooddeken terwijl ze belt. Ze staat bij het station van London Bridge. London Bridge en Borough Market liggen in het centrum van Londen, bij populaire uitgaansgelegenheden. Het treinstation werd na de aanslag de hele nacht gesloten. (Foto: AFP)
zondag 4 juni 2017 om 03:42
In de persconferentie wordt duidelijk hoe de gebeurtenissen zich ontwikkeld hebben: acht minuten ná de eerste melding bij alarmdienst van de politie (om 22.08 uur lokale tijd), waren alle terroristen doodgeschoten. De daders droegen bomgordels, maar die bleken nep.
zondag 4 juni 2017 om 02:58
Er zijn zeker zes doden en twintig gewonden gevallen, aldus de politie in een persconferentie. Drie daders werden door agenten doodgeschoten. De politie gaat er vooralsnog vanuit dat er geen andere personen bij de incidenten betrokken waren.
zondag 4 juni 2017 om 02:11
Een politieagent staat naast een van de mogelijke verdachten van de aanslag in Londen. (Foto: ANP)
zondag 4 juni 2017 om 01:42
Zeker twintig personen zijn overgebracht naar zes ziekenhuizen in de regio na de aanslag bij London Bridge en Borough Market. Anderen zijn ter plekke geholpen door de hulpdiensten, aldus de adjunct-directeur van de Londense Ambulance Dienst.
zondag 4 juni 2017 om 01:27
De aanslag van deze nacht is al de derde in het Verenigd Koninkrijk in 2017. In maart reed een terrorist met zijn auto in op voetgangers op de Westminister Bridge in Londen. Daarna stak hij een agent neer bij de parlementsgebouw. Eind mei vond er een explosie plaats bij een popconcert van Ariana Grande in Manchester. 

Donderdag 8 juni, over vier dagen, zijn er vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Ze worden op initiatief van de conservatieve premier Theresa May gehouden.
zondag 4 juni 2017 om 01:18
De eerder gehoorde harde knallen zijn volgens de politie gecontroleerde explosies nabij de London Bridge. Het is niet duidelijk om wat voor soort explosies het gaat.
zondag 4 juni 2017 om 01:15
Drie ziekenhuizen in Londen zijn hermetisch afgesloten na de aanslagen bij de London Bridge en Borouh Market. "Guy's Hospital, St Thomas' Hospital en Evelina London Children's Hospital zijn afgesloten om de patiënten, familieleden en medewerkers veilig te houden", aldus de autoriteiten op Twitter. Guy's ligt vlakbij London Bridge. De twee andere ziekenhuizen liggen op ongeveer een kilometer afstand.
zondag 4 juni 2017 om 01:07
Volgens de Britse krant The Sun zouden er zeker zeven personen om het leven zijn gekomen bij de aanslagen in Londen, de autoriteiten houden het zelf echter nog altijd bij minstens één dodelijk slachtoffer. Ook meldt de krant dat twee verdachten door agenten zijn neergeschoten.
zondag 4 juni 2017 om 00:50
Er is nog altijd een enorme politiemacht aanwezig in Londen. De autoriteiten roepen op om enkel het noodnummer te bellen als er daadwerkelijk sprake is van een noodgeval.