Bij een aanslag zaterdagnacht is een bestelauto ingereden op voetgangers op de London Bridge in de Engelse hoofdstad Londen. Daarna vond een steekpartij plaats bij Borough Market.

Bij de aanslagen zijn zeven doden gevallen, liet de politie zondag weten tijdens een persconferentie. Nog eens 48 gewonden zijn opgevangen in vijf ziekenhuizen. Sommigen van hen zijn zwaargewond.

Vanaf de London Bridge reden de daders door naar het nabijgelegen Borough Market, waar zij uitstapten. In restaurants en cafés staken zij vervolgens meerdere gasten neer. 

Agenten hebben de drie verdachten doodgeschoten. De politie gaat er voorlopig van uit dat er niet nog meer daders zijn. De daders droegen bomgordels, maar die bleken nep. De Londense politie bestempelt beide gebeurtenissen als terroristische daden. 

Britse politie rukt massaal uit na aanslag Londen
44
Britse politie rukt massaal uit na aanslag Londen

Campagne

Tegenover Britse media spreekt premier Theresa May over een "vreselijk incident", dat wordt gezien als een "terroristische daad". Burgemeester Sadiq Khan van Londen noemt de aanslag "een moedwillige en laffe aanval op onschuldigen". 

Er wordt zondag in Londen door de meeste politici geen nationale verkiezingscampagne gevoerd. De Britten gaan donderdag naar de stembus voor parlementsverkiezingen. De Conservatieven, de Labour Party en de Scottish National Party zetten zondagochtend alle een streep door de landelijke campagneactiviteiten.

Uitzondering vormt de UK Independence Party, die vindt dat het stoppen van de campagne de democratie ontwricht, precies wat de terroristen willen.

De campagne begint maandag weer, meldt May op een persconferentie. Ook de verkiezingen van donderdag gaan gewoon door. May zegt tevens dat er "te veel tolerantie voor extremisme" is. Ze waarschuwt voor een nieuwe trend: volgens de premier kopiëren terroristen steeds meer elkaars gedrag.

Identiteit

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zondagochtend weten "op dit moment'' geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn.

De Franse president Emmanuel Macron deelde zondagochtend in Parijs mee dat er onder de gewonden minstens twee Fransen zijn, van wie er een ernstig aan toe is. Ook zouden er Australiërs en iemand uit Nieuw-Zeeland onder de slachtoffers zijn. 

De autoriteiten in Londen hebben formeel nog niets bekendgemaakt over de identiteit van de slachtoffers. De politie viel zondagochtend een gebouw in het oosten van Londen binnen. Een van de aanslagplegers zou daar hebben gewoond, melden Britse media.

Afgesloten

De gebieden van de aanslag zijn voorlopig afgesloten en worden onderzocht. De bewoners daar moeten tot nader order binnenblijven. 

Verslaggevers van Reuters en The Sun melden drie explosies te hebben gehoord bij de brug. Dat zou gaan om gecontroleerde ontploffingen door de politie.

Naast de incidenten op deze twee locaties was er sprake van een derde incident in de wijk Vauxhall, in het zuidoosten van London. Dat bleek een steekpartij, maar het staat volgens de politie los van de gebeurtenissen op de London Bridge en bij Borough Market. 

Aanslagen

Twee weken geleden vond een aanslag plaats in Manchester tijdens een optreden van Ariana Grande in de Manchester Arena. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven en raakten tientallen personen, onder wie veel kinderen, gewond.

Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd is het "onwaarschijnlijk" dat de dader van Manchester contact heeft gehad met de daders van Londen. 

De zangeres reageerde zondagochtend op Twitter op de aanslagen in Londen, zaterdagavond. Ze bidt voor de stad, liet ze weten. Zondagavond geeft ze een benefietconcert in Manchester, samen met onder anderen Justin Bieber, Coldplay, Katy Perry, Pharrell Williams en Take That . Volgens de site van de Manchester Arena gaat haar show gewoon door.

Het dreigingsniveau in het Verenigde Koninkrijk staat op "ernstig". De regering is zondag bijeen gekomen voor een crisisoverleg. 

Grootschalige politie-actie Londen

De politie is grootschalig uitgerukt na een incident op de London Bridge. © ANP
De London Bridge werd afgezet en het metrostation in de buurt werd gesloten. © AFP
Een agent staat gebogen over het ilchaam van een van de daders. De politie schoot drie daders dood bij Borough Market; de daders droegen bomvesten, maar die bleken nep. © AFP
Een gewapende agent houdt London Bridge in de gaten, kort na de eerste meldingen van een 'incident' daar. © Hollandse Hoogte
Een vrouw draagt een nooddeken terwijl ze belt. Ze staat bij het station van London Bridge. London Bridge en Borough Market liggen in het centrum van Londen, bij populaire uitgaansgelegenheden. © AFP
London Bridge en Borough Market, waar twee incidenten plaatsvonden die als "terreurdaden" zijn bestempeld, liggen in populaire uitgangsgebieden. Er was zaterdagavond veel publiek in de buurt. Omstanders werden opgevangen door de hulpdiensten. © AFP
Gewapende politiemensen aan het werk op de London Bridge. Ook bij een terreurincident bij het nabijgelegen Borough Market moest de Londense politie uitrukken.
Politiemensen en ambulancepersoneel helpen een voetganger die gewond raakte toen het bestelbusje op mensen inreed op de London Bridge. De eerste hulpverleners waren binnen zes minuten na de melding op de brug, volgens autoriteiten. © AFP
Puin en achtergelaten auto's op de London Bridge. De brug werd afgesloten door de politie. © AFP
Politie met geweren zijn ingezet in de straten van Londen. © ANP
Een bestelauto is zaterdagavond ingereden op voetgangers op de London Bridge in de Engelse hoofdstad Londen. © Hollandse Hoogte
Volgens ooggetuigen zijn vijf of zes mensen geraakt door het voertuig. © Hollandse Hoogte
Volgens de BBC zou de wagen met hoge snelheid zijn ingereden op de voetgangers. © Hollandse Hoogte
De Britse politie roept mensen op om de omgeving van de brug te vermijden en ruimte te geven aan de hulpdiensten. De brug is in beide rijrichtingen gesloten. © Hollandse Hoogte
Tegenover Britse media spreekt premier Theresa May over een "vreselijk incident", dat wordt gezien als een "terroristische daad". © AFP
De politie doet onderzoek. © AFP