Dader aanslag Manchester handelde voornamelijk alleen

De dader van de bomaanslag in Manchester handelde waarschijnlijk alleen en werd niet gesteund door een groter terroristisch netwerk. De 22-jarige Salman Abedi had de meeste onderdelen voor zijn bom zelf verkregen, aldus de anti-terreureenheid van de politie.

Volgens het politieonderzoek had hij ''verschillende bewegingen en handelingen alleen uitgevoerd in de vier dagen voor de aanslag." Eerder werd gedacht dat Abedi deel uitmaakte van een groter netwerk.

De politie kan in dit stadium echter niet uitsluiten of Abedi ook handlangers had. "Het is belangrijk dat we precies uitzoeken of hij toch niet onderdeel is van een breder netwerk, we kunnen dat nog niet volledig uitsluiten", hield de politieonderzoeker nog een slag om de arm. 

In het onderzoek heeft de politie inmiddels zestien mensen gearresteerd, onder wie de vader en jongere broer van Abedi. Elf mensen zitten nog vast. De aanslag is opgeëist door Islamistische Staat (IS), maar er is twijfel of de terroristische organisatie er wel echt achter zit.

Kritieke toestand

Vijftig mensen liggen nog in het ziekenhuis na de aanslag in de Britse stad vorige week maandag. Zeventien van hen verkeren nog in kritieke toestand.

Dat maakte het Britse ziekenfonds NHS dinsdag bekend. In totaal werden 116 mensen na de aanslag in een ziekenhuis geholpen. 22 mensen kwamen om het leven. Maandagavond 22 mei blies een zelfmoordterrorist zich op in de Manchester Arena, waar kort daarvoor het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande was afgelopen. 

Benefietconcert

Zondag houdt Grande een benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag. De 23-jarige zangeres wordt bijgestaan door artiesten als Justin Bieber, Katy Perry, Coldplay en Take That.

Ook Miley Cyrus, Usher, Niall Horan en Pharrell zingen tijdens het benefietconcert, dat plaatsvindt op het veld van Old Trafford Cricket Ground. Op het veld is plaats voor vijftigduizend toeschouwers. Het concert wordt live uitgezonden door de BBC op radio en televisie. 

Lees meer over:
Tip de redactie