De politie in Manchester heeft nieuwe beelden vrijgegeven van Salman Abedi, de dader van de aanslag die maandag plaatsvond in de Manchester Arena. De autoriteiten hopen zo meer te weten te komen over de dagen voorafgaand aan de dodelijke explosie.

De beelden zijn gemaakt op de dag en avond van de aanslag. Waar de foto's van Abedi gemaakt zijn, is niet bekend. 

De politie zegt ondertussen een grote schat aan informatie over de dader te hebben verzameld. De identiteit van Abedi was al binnen twee uur na de aanslag bekend bij de autoriteiten.

In het onderzoek naar Abedi is inmiddels naar voren gekomen hoe de 22-jarige Brit de bom heeft gemaakt, wie zijn handlangers waren, hoe hij aan zijn geld kwam en waar hij is geweest.

Bij de aanslag in Manchester zijn 22 mensen om het leven gekomen, tientallen anderen raakten gewond. 

Aanhoudingen

Abedi kwam op 18 mei naar het Verenigd Koninkrijk. De politie zoekt daarom naar informatie over de periode vanaf zijn aankomst tot aan de aanslag maandag 22 mei. 

Op veertien locaties wordt onderzoek gedaan door de politie. Momenteel zijn er dertien personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag of bij terrorisme in het algemeen. 

Belang flat

De politie gaat er vanuit dat Abedi de bom waarmee hij de aanslag pleegde, is gemaakt in een flat in het centrum van Manchester. "De flat is erg belangrijk in het onderzoek en we denken dat dit de locatie is waar de laatste hand werd gelegd aan het explosief", aldus de politiechef in een verklaring.

Zo verliep de aanslag in Manchester
120
Zo verliep de aanslag in Manchester

Dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk is zaterdag door premier May afgeschaald van 'alarmerend' naar 'zwaar'. Volgens May heeft het afschalen te maken met de politie-acties die volgden op de aanslag.

Er zou nu een goed beeld zijn van het netwerk rondom Abedi. Als gevolg van het afschalen zullen de militairen weer verdwijnen van de straten. Politie met vuurwapens worden nog wel ingezet bij evenementen.