Verenigd Koninkrijk verlaagt dreigingsniveau naar 'zwaar'

Het risico op terroristische aanslagen in het Verenigd Koninkrijk is afgeschaald naar het op een na hoogste niveau. Na de aanslag in Manchester was dit niveau enige tijd maximaal.

Volgens premier Theresa May heeft het afschalen te maken met de politie-acties die volgden op de aanslag. Er zou nu een goed beeld zijn van het netwerk rondom de 22-jarige jihadist Salman Abedi.

Abedi blies zichzelf op na een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande in de foyer van de Manchester Arena, waardoor 22 mensen om het leven kwamen.

Als gevolg van het afschalen zullen de militairen weer verdwijnen van de straten. Sinds de aanslag assisteerden zij de politie.

De Britse politie heeft zaterdag nog eens twee mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslag van maandag in Manchester. De twee zouden tot het netwerk van Abedi behoren.

Tot dusver zijn er lopende het onderzoek al dertien mensen gearresteerd in verband met de terreurdaad. Twee van hen zijn op vrije voeten gesteld zonder tenlastelegging.

Extremisten

De krant The Times meldde zaterdag dat de inlichtingendiensten 23.000 jihadistische extremisten in Groot-Brittannië in kaart hebben gebracht.

Tip de redactie