Britten en VS delen weer geheime informatie na garanties tegen lekken

De Britse politie is weer begonnen met het delen van informatie met de Verenigde Staten, onder meer over de aanslag in Manchester. Dat gebeurde nadat de Amerikanen nieuwe garanties hadden gegeven dat de informatie niet weglekt.

De Britse politie stopte met het delen van de informatie nadat The New York Times woensdag officieel niet vrijgegeven forensische foto's van het gebruikte explosief publiceerde.

Eerder was al de naam van de vermoedelijke dader, Salman Abedi, in de VS uitgelekt voordat die in Engeland werd bekendgemaakt.

"Wij waarderen de belangrijke relaties met onze vertrouwde inlichtingen-, handhavings- en veiligheidspartners in de wereld zeer", zo liet het bureau van de nationale terreurbestrijdingsdienst van de Britse politie woensdagavond weten. "Wanneer dat vertrouwen wordt geschonden, ondermijnt dit deze relaties en ondermijnt dit onze onderzoeken."

De Britse regering was woedend. De Britse premier Theresa May sprak de Amerikaanse president Donald Trump er donderdag tijdens de NAVO-top in Brussel op aan.

Huiszoekingen

Bij een huiszoeking donderdag in de stad Wigan, nabij Manchester, moest korte tijd de omgeving worden afgezet vanwege mogelijke explosieven. De woning kwam op de radar van de politie na een arrestatie van woensdag, daarop werd donderdag het huis doorzocht.

Volgens de politiechef van Manchester, Ian Hopkins, zijn de aanhoudingen en de inbeslag genomen spullen "zeer belangrijk" voor het onderzoek naar de aanslag in Manchester. In totaal zitten er nu acht mensen vast. Vier van hen zitten vast voor medeplichtigheid aan een terroristische daad. 

Handlangers

Een bron meldt donderdag aan persbureau Reuters dat Salman Abedi, de man die vermoedelijk de aanslag pleegde, het daarbij gebruikte explosief toch zelf gemaakt kan hebben. Daarbij kreeg hij mogelijk wel hulp van een handlanger, aldus de bron.

"De focus is nog steeds de zoektocht naar handlangers en het netwerk, maar hij kan deze bom zelf gemaakt hebben", concludeerde de bron. Eerder werd in twijfel getrokken of de vermoedelijke aanslagpleger Abedi zelf in staat was een dergelijk explosief in elkaar te zetten.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie