De Britse politie heeft opnieuw twee mannen opgepakt in het kader van haar onderzoek naar de bomaanslag van maandagavond in Manchester. 

Een vrouw die eerder werd opgepakt in het Engelse Blackley, is intussen vrijgelaten. Zij wordt niet aangeklaagd. In totaal worden nu acht personen vastgehouden.

Onder de verdachten bevindt zich onder meer een broer van aanslagpleger Salaman Abedi. Een andere broer, Hashem, zou zijn aangehouden in de Libische hoofdstad Tripoli. Hij wordt verdacht van banden met Islamitische Staat, zo meldt een lokale antiterrorisme-eenheid.

De vader, Ramadan Abedi, is volgens ooggetuigen woensdag ook opgepakt door gewapende mannen die in auto's naar zijn huis in Tripoli waren gekomen. Hij had eerder in de media verklaard niet te kunnen geloven dat zijn zoon een aanslag zou plegen.

Politiechef Ian Hopkins van het gebied Greater Manchester noemde de aanhoudingen "zeer belangrijk''. Hopkins voegde toe dat bij invallen spullen in beslag zijn genomen die "erg belangrijk'' lijken te zijn voor het onderzoek. Hij trad niet in detail. De krant The Independent berichtte eerder dat onder meer explosieven zijn aangetroffen.

Zo verliep de aanslag in Manchester
120
Zo verliep de aanslag in Manchester

Explosief

Het is nog onduidelijk waar de gearresteerde personen precies van worden verdacht. De Britse politie is in ieder geval nog op zoek naar de maker van het bij de aanslag gebruikte explosief. 

Salman Abedi, een 22-jarige Brit van Libische afkomst, maakte volgens de politie deel uit van een jihadistisch netwerk. Ze vrezen dat andere leden van dat netwerk ook aanslagen voorbereiden.

De Britse premier Theresa May zegt donderdag dat het hoogste dreigingsniveau nog van kracht blijft. Het dreigingsniveau was maandag verhoogd van 'zwaar' naar 'alarmerend'. 

Stilte

Donderdag is om 11.00 uur lokale tijd een minuut stilte gehouden. De Britse koningin Elizabeth heeft vervolgens in een ziekenhuis in Manchester een verrassingsbezoek gemaakt bij enkele gewonde kinderen. 12 van de 64 gewonden zijn jonger dan zestien jaar.

Bewijsmateriaal

The New York Times heeft foto’s van bewijsmateriaal rond de aanslag gepubliceerd. Het lijkt erop dat de bom was verstopt in een blauwe rugzak.

Ook is er een foto van de waarschijnlijke schakelaar die de aanslagpleger in zijn linkerhand hield. Daarnaast zijn er beelden van schroeven en bouten die mogelijk in de bom hebben gezeten.

De Britse autoriteiten zijn woedend om het lekken van de beelden. Volgens de politie zou de publicatie het onderzoek ondermijnen en het vertrouwen van slachtoffers en getuigen schaden. 

Informatiestop

De Britten vermoeden dat de informatie die op grond van lang bestaande afspraken wordt gedeeld, via Amerikaanse inlichtingendiensten haar weg vindt naar de media.

De politie deelt daarom geen informatie over de aanslag meer met de Amerikaanse autoriteiten, meldt de BBC donderdag. May gaat het voorval waarschijnlijk bespreken met de Amerikaanse president Donald Trump op de NAVO-top van donderdag.

Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd had na het uitlekken van de naam Abedi al bij de Amerikanen aan de bel getrokken. ''Wij waren tegenover onze vrienden erg duidelijk dat dit niet nog eens moest gebeuren."

Duitsland

Salman Abedi vloog vier dagen voor zijn daad van Düsseldorf naar de Engelse stad, zo schrijven verschillende media op basis van bronnen bij veiligheidsdiensten in Berlijn.

In 2015 vloog Abedi ook al eens van Duitsland naar Groot-Brittannië, toen vanuit Frankfurt. Vermoedelijk was hij daarvoor in Syrië geweest.

De naam van Abedi kwam volgens het bericht niet voor in internationale opsporingssystemen. Hij stond evenmin op observatielijsten waarmee de reisbewegingen van verdachte islamisten worden gevolgd.