De Britse politie jaagt woensdagmiddag op degene die mogelijk heeft geholpen bij het maken van het explosief dat is gebruikt tijdens de aanslag in Manchester op maandagavond.

Dit laat de politiechef van de regio, Ian Hopkins, weten. Ook wordt er in Manchester gezocht naar andere medeplichtigen die onderdeel zijn van een netwerk van jihadisten. 

De autoriteiten vrezen dat het netwerk meer aanslagen wil plegen. De politie vermoedt dat de hoofdverdachte van de aanslag, de 22-jarige Brit Salman Abedi, hulp heeft gehad bij het maken van het explosief. "Het maken van een dergelijke bom vereist een bepaalde mate van kennis en ervaring", aldus een bron dichtbij het onderzoek. 

Abedi bracht het explosief maandagavond tot ontploffing in de Manchester Arena, kort nadat het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande daar was afgelopen. Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven, meer dan zestig mensen raakten gewond. 

Volgens persbureau AP stelt Abedi's vader dat zijn zoon onschuldig is.

Zo verliep de aanslag in Manchester
120
Zo verliep de aanslag in Manchester

Arrestaties

In het kader van het onderzoek is er woensdag in Manchester opnieuw huiszoeking verricht. De doorzoeking was in het centrum van de stad en uit voorzorg is daarvoor enige tijd een spoorlijn afgesloten, aldus de politie. Er zijn inmiddels vijf mensen aangehouden in verband met de aanslag. Het is niet bekend waarvan ze precies worden verdacht.

Een van de verdachten is Ismail Abedi zijn, een 23-jarige broer van de hoofdverdachte. Abedi is in Tripoli gearresteerd. Volgens de Libische politie bereidde hij daar een "terroristische daad" voor. De identiteit van de andere verdachten is onbekend.

De Britse politie maakte woensdagavond bekend dat de laatste verdachte die werd opgepakt een verdacht pakket bij zich had, dat momenteel wordt onderzocht. De man werd woensdagmiddag gearresteerd in Wigan, zeventien kilometer ten westen van Manchester.

Abedi werd volgens Amerikaanse nieuwszender NBCNews na de aanslag geïdentificeerd naar aanleiding van zijn bankpas die hij in zijn zak had. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd probeerde eerder tevergeefs te voorkomen dat informatie over de aanslag via Amerikaanse autoriteiten naar buiten zou komen. 

De Amerikaanse overheid bracht informatie over Amedi dinsdag eerder dan de Britten naar buiten. "Dat is heel vervelend en mag niet meer gebeuren," aldus Rudd.

Donaties

Al bijna 36.000 mensen hebben geld gedoneerd voor de gezinnen van slachtoffers van de bomaanslag in Manchester. Zij zamelden in ruim een dag een bedrag in van meer dan 1,1 miljoen pond (1,27 miljoen euro).

De actie is een initiatief van de lokale krant Manchester Evening News. ''Lezers hebben gevraagd hoe ze kunnen helpen, dus zijn we deze inzamelingsactie begonnen om in de nasleep van de aanslag te helpen bij het ondersteunen van de gezinnen'', aldus de redactie op de website JustGiving.

In Manchester klinken ondertussen kritische geluiden over het optreden van de hulpdiensten na de aanslag. Brandweerlieden klaagden tegenover een lokale krant dat ze moesten wachten op specialisten, terwijl ambulancepersoneel dringend hulp nodig had.