Drie mannen aangehouden in verband met aanslag Manchester

De Britse politie heeft in het zuiden van Manchester drie mannen aangehouden in verband met de zelfmoordaanslag van maandagavond in de Manchester Arena. 

Dinsdag werd ook een 23-jarige man aangehouden. Het is niet duidelijk op welke manier de arrestanten worden gelinkt aan de aanslag.

Eén van de arrestanten zou de broer van de aanslagpleger zijn, meldde de BBC zonder bronnen te noemen. De politie in Manchester bevestigde het bericht niet.

Maandag blies een 22-jarige Brit zichzelf vlak buiten de concertzaal, waar net een concert van zangeres Ariana Grande was afgelopen. 22 mensen kwamen om het leven, onder wie veel kinderen. Hulpdiensten behandelden 64 gewonden, van wie er nog twintig in kritieke toestand verkeren. 

Ondertussen wordt steeds meer bekend over de vermoedeijke dader Salman Abedi. Vermoed wordt dat hij niet alleen handelde. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb zei woensdagochtend de de man in korte tijd radicaliseerde na een bezoek aan Libië en mogelijk ook Syrië. 

Volgens Collomb is bewezen dat Abedi banden had met Islamitische Staat (IS), maar is niet zeker of hij voor deze aanslag steun kreeg van de terroristische organisatie. IS eiste de aanslag dinsdag wel op. 

Onderzoek

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd herhaalde woensdag dat Abedi bekend was bij de Britse veiligheidsdiensten. Volgens haar betekent dit niet dat meteen kan worden aangenomen dat iemand van plan is om een aanslag te plegen.  "De veiligheidsdiensten kennen een heleboel mensen," zegt Rudd. Onderzoek moet de komende dagen meer duidelijkheid geven over de vraag of de Britse autoriteiten Abedi in het vizier hadden.

De minister toonde zich geïrriteerd over het feit dat details over de aanslagpleger door Amerikaanse media naar buiten werden gebracht. De Amerikaanse overheid bracht de informatie dinsdag eerder dan de Britten naar buiten. "Dat is heel vervelend en mag niet meer gebeuren," aldus Rudd.

Dreigingsniveau

Groot-Brittannië verhoogde na de aanslag het dreigingsniveau naar "alarmerend". 3.800 militairen worden in het hele land ingezet op straat. Met name in de hoofdstad Londen worden belangrijke overheidsgebouwen zoals Buckingham Palace en de ambtswoning van de premier in Downing Street extra bewaakt.

Het parlementsgebouw Westminster in Londen is voorlopig gesloten voor het publiek. Alle geplande bezoeken, rondleidingen en banketten zijn afgezegd.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie