Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk is dinsdagavond verhoogd van zwaar naar alarmerend. Dat is het hoogste niveau en houdt in dat een volgende aanslag op korte termijn niet uit te sluiten is, aldus de Britse premier Theresa May.

May maakte het nieuws bekend na overleg met het veiligheidskabinet Cobra. De aanpassing volgt na de aanslag in Manchester maandagnacht tijdens een concert van Ariana Grande. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven en raakten tientallen personen gewond, waaronder veel kinderen.

Ook wordt er gekeken naar de inzet van het leger tegen mogelijke terroristische dreigingen. Zo zal het leger de politie in ieder geval bijstaan bij de bewaking van grote evenementen zoals sportwedstrijden en concerten. Ook kunnen militairen worden geplaatst bij belangrijke locaties zodat agenten vrij zijn om te kunnen patrouilleren.

Het landelijke dreigingsniveau stond sinds 2014 op zwaar, dat betekende dat de kans op een aanslag hoogstwaarschijnlijk was. Het staat nu voor de derde keer op het hoogste niveau sinds de introductie van het systeem. Eerder gebeurde dat in 2006 en 2007.

Dader

Hoogstwaarschijnlijk zat de 22-jarige Salman Abedi achter de aanslag, dat stelt de Britse politie. De man is nog niet formeel geïdentificeerd, daarom kan het nog niet met zekerheid gezegd worden.

Volgens de Britse premier moet er alsnog rekening gehouden worden met het feit dat wellicht "meerdere personen" verantwoordelijk zijn voor de aanslag.

Zo verliep de aanslag in Manchester
120
Zo verliep de aanslag in Manchester

Wake

In Manchester waren dinsdagavond duizenden mensen bij een wake op Albert Square. Daar werden de slachtoffers van de aanslag herdacht. 

Er werd een minuut stilte gehouden uit respect voor de slachtoffers. De bisschop van Manchester, David Walker, stak aan het begin van de bijeenkomst een kaars aan. Sommige mensen lieten bloemen achter in het stadscentrum, terwijl anderen borden droegen met teksten als "I love Manchester".

Campagnes

De Britse politieke partijen Labour en SNP stellen beide dat er woensdag geen campagne zal worden gevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Naar verwachting zullen andere partijen dit voorbeeld volgen, stelt een verslaggever van de BBC.