In Manchester is op maandagavond 22 mei een aanslag gepleegd tijdens een concert van popzangeres Ariana Grande. Daarbij zijn tenminste 22 dodelijke slachtoffers gevallen. Dit is wat we weten over de aanslag.

Als het concert van Ariana Grande net is afgelopen, klinkt een doffe explosie. 

Het is op dat moment rond de klok van 22.30 uur. Er ontstaat paniek, concertbezoekers rennen verschillende kanten op. De Manchester Arena bevestigt dat er een ontploffing heeft plaatsgevonden in de openbare ruimte vlak buiten de concertzaal. 

De straten rondom het stadion in het centrum van Manchester worden daarop afgesloten. Treinen van en naar treinstation Victoria, dat pal naast de Manchester Arena ligt, komen tot stilstand.

De anti-terreureenheid van het Verenigd Koninkrijk komt vervolgens in Londen bijeen. De eenheid werkt samen met het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De volgende ochtend maakt de politie van Manchester bekend dat de explosie een zelfmoordaanslag was, uitgevoerd met een explosief gevuld met metalen objecten. 

Zo verliep de aanslag in Manchester
120
Zo verliep de aanslag in Manchester

Er vallen 22 dodelijke slachtoffers en ruim honderd gewonden.

Lange tijd ligt het dodental op 19, maar een dag later maakt de politie bekend dat dit aantal is opgelopen naar 22.

Onder de slachtoffers zijn veel kinderen die het concert van tieneridool Grande bezochten, de jongste van hen is een meisje van acht jaar. Politiechef Hopkins spreekt van de "afschuwelijkste terreurdaad" die ze ooit in Manchester hebben meegemaakt. 

Volgens de ambulancedienst van Manchester zijn 116 gewonden behandeld in verschillende ziekenhuizen. Andere slachtoffers zijn ter plekke behandeld. Volgens het Britse ziekenfonds NHS verkeren nog zeventien gewonden in kritieke toestand en liggen een week na de aanslag nog vijftig mensen in het ziekenhuis.

Duizenden mensen gaan dinsdagavond in Manchester de straat op om de slachtoffers te herdenken. 

De politie wijst Salman Abedi aan als dader van de aanslag.  

De 22-jarige Brit, die Libische ouders had, zou tijdens een reis naar Libië en Syrië in korte tijd zijn geradicaliseerd. Het onderzoek naar Abedi richt zich vooral op zijn doen en laten in de dagen vooraf aan de aanslag. 

De politie houdt er rekening mee dat Abedi inderdaad deel uitmaakte van een groter jihadistisch netwerk. In dat kader zijn er in de dagen die volgen verschillende huiszoekingen gedaan.

De politie pakt minstens twintig mensen op. 

Het grootste deel van het terreurnetwerk rond de dader van de aanslag is gearresteerd. Sinds de aanslag zijn er 21 mensen aangehouden. Twaalf mensen zijn weer vrijgelaten, zeven zitten nog vast. Abedi's vader en een broer, die in Libië werde gearresteerd, zitten ook nog vast.

De anti-terreureenheid van de politie concludeert anderhalf week na de aanslag wel dat Abedi voornamelijk alleen handelde tijdens het voorbereiden van de aanslag. Zo had hij de meeste materialen voor het explosief zelf verkregen. Toch sluit de politie niet uit dat hij handlangers had en een breder netwerk wordt daarom alsnog niet uitgesloten.

Islamitische Staat eist de aanslag op. 

Een dag na de aanslag meldt de terroristische organisatie dat het verantwoordelijk is voor de aanslag. Volgens IS is het explosief vooraf in de concertzaal geplaatst en kan er niet gesproken worden van een zelfmoordaanslag.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb is bewezen dat Abedi banden had met IS, maar is niet zeker of hij voor deze aanslag steun kreeg van de terroristische organisatie.

Het dreigingsniveau in Groot-Brittanië is korte tijd verhoogd van ernstig naar kritiek. 

Premier Theresa May neemt deze maatregel omdat wordt gevreesd dat andere leden van het jihadistisch netwerk waar Abedi deel van uit zou maken, meer aanslagen zouden plegen. 

Er werden 3.800 militairen door het hele land de straat op gestuurd. Zaterdag 27 mei wordt het dreigingsniveau weer afgeschaald. Er zou op dat moment een goed beeld zijn van het netwerk rondom Abedi. Als gevolg van het afschalen verdwijnen de militairen weer van de straten.

Veiligheidsdienst MI5 start een onderzoek.

Er komt een intern onderzoek bij MI5 naar de manier waarop de binnenlandse inlichtingendienst is omgesprongen met waarschuwingen over Abedi. 

MI5 was zeker drie gewaarschuwd voor de extremistische gedachten van Abedi. De inlichtingendienst onderzoekt hoe het kon gebeuren dat daarmee niets is gedaan.