De politie in Manchester zegt dat een zelfmoordaanslag de oorzaak is geweest van de grote explosie in een concertzaal maandagavond. Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven en raakten 59 mensen gewond.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog (gesloten)

De Britse premier Theresa May zei dinsdagmiddag dat veel van de gewonden nog in levensgevaar verkeren. De autoriteiten denken te weten wie de dader was, aldus May. Hij had een identiteitsbewijs bij zich. Zijn naam kan echter nog niet bevestigd worden.

Dat het ging om een zelfmoordaanslag staat volgens de premier inmiddels buiten kijf. Het was een daad van "afgrijselijke en ziekmakende lafheid" gericht tegen "weerloze jongeren", zei May dinsdagmiddag.

Volgens de premier was de aanslag het werk van één man. Hij liet een explosief ontploffen in de foyer van de volle concertzaal, waar Ariana Grande net had opgetreden. De dader kwam daarbij zelf ook om het leven. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook kinderen.

"Onze prioriteit is nu om uit te zoeken of deze man alleen handelde, of onderdeel was van een terroristisch netwerk," zei de politie dinsdagochtend. De aanslag is niet opgeëist. Volgens de onderzoekers droeg de dader een zelfgemaakt explosief bij zich. Vierhonderd agenten onderzoeken de zaak en houden extra veiligheidspatrouilles. Een 23-jarige man is dinsdagmiddag in het zuiden van Manchester aangehouden in verband met de aanslag.

Moment van explosie Manchester te horen vanuit concertzaal
20
Moment van explosie Manchester te horen vanuit concertzaal

'Gebroken'

Maandagavond gaf de Amerikaanse zangeres Ariana Grande een optreden in de Manchester Arena. Bij het optreden waren vooral kinderen en tieners aanwezig. Toen het concert net was afgelopen, hoorden bezoekers omstreeks 23.30 uur (Nederlandse tijd) een luide knal en er ontstond paniek. Grande zelf was net van het podium af en bleef ongedeerd. Ze schreef op Twitter "gebroken" te zijn. 

Verkiezingen

Hulpdiensten waren maandagnacht massaal aanwezig bij de concertzaal. Ambulancediensten brachten zo'n zestig gewonden naar acht verschillende ziekenhuizen. De weg rond de concerthal en het naastgelegen Victoria Train Station blijft de hele dag afgesloten voor het verkeer. Het station blijft tot nader order gesloten.

De Britse overheid stelde een speciaal noodnummer in voor ouders die in contact willen komen met hun kinderen. Op sociale media plaatsten honderden ouders een oproep om hun vermiste kind terug te vinden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat onder de slachtoffers geen Nederlanders zijn.

De Britse premier Theresa May heeft haar medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden. De politieke partijen hebben hun campagnes in aanloop naar de verkiezingen op 8 juni tot nader order opgeschort. Regeringsleiders in het buitenland hebben hun medeleven betuigd aan Groot-Brittannië. Premier Mark Rutte noemde de gebeurtenis "verschrikkelijk". Ook beroemdheden en sporters reageerden op de aanslag.

Burgemeester Manchester: 'Hulpdiensten hebben fantastisch gehandeld'
62
Burgemeester Manchester: 'Hulpdiensten hebben fantastisch gehandeld'