Een arrestatieteam heeft woensdagavond een terrorismeverdachte opgepakt in Sint-Oedenrode. De actie werd uitgevoerd op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie, dat de berichtgeving van het Eindhovens Dagblad bevestigde dat mensen zijn opgepakt.

Het gaat echter om één en niet om twee terrorismeverdachten. De andere man, de 21-jarige Abdirahman, kwam donderdag weer vrij. Hij is formeel nog verdachte omdat het onderzoek nog loopt.

Het onderzoek van het OM richt zich op de andere verdachte, de 22-jarige Mohammed, die volgens informatie van de AIVD sinds vorig jaar actief lid is van de terroristische organisatie al-Shabaab in het zuiden van Somalië.

De politie hield de man op straat aan in Sint-Oedenrode toen hij het adres verliet waar hij op bezoek was. Hij logeerde bij Abdirahman. Hij leerde Mohammed - geboren in Arnhem - bijna vier jaar geleden kennen in Kenia.

Schrikbewind

Ze praatten nooit over terroristen. "Alleen over meisjes", zegt Abdirahman. En ze speelden FIFA op zijn Playstation. Hij had naar eigen zeggen niet het idee dat Mohammed geïnteresseerd was in terreur.

Al-Shabaab probeert een schrikbewind te voeren in delen van Afrika door dood en verderf te zaaien. De groepering heeft banden met al-Qaeda en werkt naar verluidt samen met terreurgroep Boko Haram in Nigeria.