Twee terreurverdachten die dinsdag in Spanje zijn opgepakt hebben toegegeven dat ze tijdens de aanslagen in Brussel op de luchthaven van de Belgische hoofdstad waren. 

Dat meldden Belgische media donderdag op gezag  van de Spaanse Justitie.

Ze ontkennen dat ze betrokken waren bij de aanslag, meldt een woordvoerder van het nationaal parket. De twee werden met nog zeven anderen dinsdag opgepakt in Barcelona. Vier van hen worden in verband gebracht met de aanslagen in Brussel in maart 2016.

Volgens de Spaanse politie zijn de terreurverdachten mannen tussen 31 en 39 jaar van Marokkaanse afkomst. De vier hadden contacten met de daders van de aanslagen in Brussel. Sommige mannen hebben een strafblad of worden in verband gebracht met drugssmokkel.

Politie Barcelona voert verdachten aanslagen Brussel af na huizoekingen
Politie Barcelona voert verdachten aanslagen Brussel af na huizoekingen

Aanslagen

In Spanje vonden de laatste jaren geen terroristische aanslagen plaats door jihadisten. De laatste was in 2004 toen er bommen ontploften in een trein in Madrid. Wel worden er regelmatig mensen gearresteerd die worden verdacht van het rekruteren van jihadisten.

In Spanje zijn er de afgelopen jaren nog wel aanslagen geweest van de ETA.

Metro

Bij de aanslagen in Brussel vorig jaar maart op het vliegveld en in de metro kwamen 32 mensen om het leven. Driehonderd mensen raakten gewond.