De Franse politie heeft drie familieleden aangehouden van de schutter die donderdagavond een politieagent doodschoot op de Avenue des Champs-Elysées in Parijs. De drie zijn voor verhoor meegenomen.

De schutter is een 39-jarige man. Hij werd na de aanslag door de politie doodgeschoten. De man schoot donderdag met een kalasjnikov op agenten in de Parijse winkelstraat.

De aanslag werd opgeëist door IS. Bij de aanslag raakten ook twee agenten gewond. Volgens BFM TV zijn zij inmiddels buiten levensgevaar. 

Verdachte

Donderdagavond werd ook een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een tweede verdachte. Het zou gaan om een man die per trein vanuit België naar Parijs was gereisd.

Frankrijk werd vrijdag door de Belgische autoriteiten op de hoogte gesteld van de identiteit van de man. Kort daarop meldde de verdachte zich bij de politie in Antwerpen. Volgens de Belgische omroep VTM had de man een alibi en heeft hij niets te maken met de aanslag. 

Schutter

IS maakte donderdagavond de naam van de schutter bekend. Een briefje dat in de buurt van de schutter werd gevonden, zou de link met de terroristische organisatie nog eens bevestigen. Het zou gaan om iemand die zichzelf Abu Sayif al-Baljiki (al-Belgiki) noemt, die volgens de terroristische organisatie uit België komt.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ontkende voor de VRT dat de schutter de Belgische nationaliteit had. ''De dader was een Fransman'', aldus Jambon. "Wel is het zo dat we in dit stadium van het onderzoek nog niet kunnen uitsluiten of bevestigen dat er een link met ons land was." Zowel Frankrijk als België onderzoeken de echte identiteit van de schutter.

Franse media schrijven vrijdag dat de schutter volgens bronnen bij de Franse justitie in 2005 al is veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens poging tot doodslag. Hij zou indertijd hebben geprobeerd drie mensen om te brengen, onder wie twee politiemensen.

Om die reden was de man al lange tijd in het vizier van de Franse antiterreurdiensten, aldus de krant Le Parisien. Het is onbekend hoe lang de man in de gevangenis heeft gezeten.

Verkiezingen

De aanslag vond plaats op de één-na-laatste dag van de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen. Zondag mogen de Fransen in een eerste ronde naar de stembus. De meeste kandidaten hebben hun activiteiten voor de laatste campagnedag opgeschort.

Premier Bernard Cazeneuve zei vrijdag dat de veiligheidsdiensten volledig worden gemobiliseerd om de veiligheid tijdens de verkiezingen te garanderen. Volgens de premier kan "niets verhinderen dat de verkiezingen doorgaan".

Koningsdag

De Nederlandse minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) zegt dat de aanslag in Parijs illustreert dat de dreiging van terrorisme reëel is. Tegelijkertijd ziet hij geen aanleiding om in Nederland extra maatregelen te nemen.

Volgens Blok staan de diensten in Nederland wel op scherp. "We zijn extra alert waar heel veel mensen bij elkaar zijn . Onze diensten houden dreigingen zorgvuldig in de gaten. Zo'n verschrikkelijke gebeurtenis als in Parijs geeft nog eens een keer aan hoe belangrijk dat helaas is."

Blok kan niets zeggen over precieze maatregelen rond Koningsdag volgende week. Wel stelt hij dat de diensten "zeer alert" zijn als er grote bijeenkomsten zijn en dat dit ook geldt op Koningsdag.

'Afschuwelijk'

Premier Rutte heeft vridag zijn medeleven betuigd aan de Franse president Hollande. Hij spreekt op Twitter van een "afschuwelijke daad van terreur".

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet vrijdag weten dat Nederland ''onze schrik, maar ook onze verontwaardiging'' heeft uitgedrukt. ''Wij moeten ons niet laten intimideren'', aldus Koenders. Volgens hem vinden dit soort aanslagen plaats om verkiezingen te beïnvloeden. ''Het is een politiek instrument. Daar moeten wij ons tegen te weer stellen, of dat nou in Nederland of in Frankrijk is''.