Bij een schietpartij op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs zijn donderdagavond zeker twee personen om het leven gekomen. Onder de doden is één politieagent. 

Naast de dodelijke slachtoffers zijn er ook personen gewond geraakt, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De toestand van deze mensen is niet bekend.

Het is niet duidelijk wat er vooraf ging aan de schietpartij. Een ooggetuige zegt tegen persbureau Reuters dat er een man uit een auto stapte die vervolgens met een kalasjnikov op agenten begon te schieten.

De persoon die het fatale schot loste, is omgebracht, meldt de Franse politie. Deze schutter was bekend bij de politie. Er wordt momenteel huiszoeking gedaan in de woning van de schutter in het oosten van Parijs.

De Franse president Hollande zei donderdagavond tijdens een ingelaste persconferentie dat hij ervan overtuigd is dat de schietpartij met terrorisme te maken heeft. Een woordvoerder van het ministerie stelt dat het gaat om een gerichte aanval op de politie.

Politiemacht op de been na dodelijke schietpartij Parijs
Politiemacht op de been na dodelijke schietpartij Parijs

Meerdere schutters

Volgens het ministerie is het niet uit te sluiten dat er meer dan één schutter is. Er zou een arrestatiebevel zijn uitgevaardigd tegen een tweede verdachte die donderdagmiddag per trein uit België het land binnenkwam.

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist en noemt de naam van de schutter in een statement. De schutter zou Abu Sayif uit België zijn, meldt het aan IS-gelieerde persbureau Amaq. De terreurgroep eist de laatste jaren bijna altijd de verantwoordelijkheid op van aanslagen in Europa.

De Franse politie zegt dat de schutter een 39-jarige man is die in het oosten van Parijs verbleef.

De Franse president Hollande heeft een spoedzitting belegd en het bureau voor terrorismebestrijding is ondertussen een onderzoek gestart naar de schietpartij.

Parijse agenten sommeren mensen om weg te gaan vanwege gevaar
Parijse agenten sommeren mensen om weg te gaan vanwege gevaar

Politie

De politie adviseert mensen in de Franse hoofdstad om de Champs-Élysées te mijden. De drukke toeristische straat is voor een groot deel afgesloten. Een metrotraject in de buurt van de Champs-Élysées is stilgelegd.

Er staan tientallen politiebusjes in de straat en er cirkelt een politiehelikopter boven het gebied. Er geldt een verhoogd dreigingsniveau in Frankrijk na aanslagen in Nice en Parijs.

Dinsdag werden in Marseille twee mannen opgepakt die plannen zouden hebben voor een aanslag.

Verkiezingen

Aanstaande zondag kiezen de Fransen een nieuwe president in de eerste ronde van de verkiezingen. De veiligheidsdiensten zullen extra waakzaam zijn zondag, aldus Hollande.

Tijdens de verkiezingen worden duizenden extra agenten ingezet om de stembureaus te beveiligen en om de kans op een aanslag te verkleinen.

Presidentskandidaten Marine le Pen en François Fillon voeren vrijdag geen campagne vanwege de schietpartij. 

De socialist Benoît Hamon heeft een campagnebijeenkomst vrijdagochtend geschrapt. Zijn afsluitende toespraak in de zuidelijke plaats Carmaux vrijdag gaat wel door. De onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron, die leidt in de peilingen, heeft campagnebijeenkomsten in Arras en Rouen afgezegd.

Vrijdag is de laatste dag dat de presidentskandidaten nog campagne mogen voeren. 

Reacties

Duitsland reageerde donderdagavond geschokt op de aanslag. "We treuren om de slachtoffers en staan vastberaden aan de zijde van Frankrijk", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Ook in Duitsland waren de laatste jaren aanslagen, onder meer op een kerstmarkt in Berlijn eind vorig jaar.

De Amerikaanse president Donald Trump zei "dat het vreselijk is wat er tegenwoordig in de wereld aan de hand is. We moeten sterk en alert blijven."

Een woordvoerder van de Britse regering deelde mee dat het Verenigd Koninkrijk de terreuraanval in Parijs veroordeelt. "De premier heeft haar condoleances aangeboden aan president Hollande."

Schietpartij op Champs-Élysées volgens Hollande terrorisme
Schietpartij op Champs-Élysées volgens Hollande terrorisme