Een vrachtwagen is vrijdag op meerdere mensen ingereden in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm. De Zweedse premier zegt dat er zeker drie doden zijn gevallen en gaat uit van een terroristische daad.

Volg hier ons liveblog over het incident in Zweden

Ook zijn er acht mensen gewond geraakt. De Zweedse politie zegt later in een persconferentie dat er doden zijn gevallen, maar dat ze geen aantallen wil noemen.

De Zweedse premier, Stefan Lofven, zei eerder dat er een verdachte is aangehouden, maar de politie ontkent dat er iemand is gearresteerd. De politie is nog op zoek naar de bestuurder van de vrachtwagen die voortvluchtig is.

De politie heeft een foto vrijgegeven van een persoon die wordt gezocht in verband met de aanslag. Op de foto is een man met baardje en snor te zien die gekleed is in een groene jas en lichtgekleurde trui. De politie zegt graag in contact te komen met deze persoon. Het is niet duidelijk of het om de hoofdverdachte gaat.

Gestolen

Rond 15.00 uur reed de vrachtwagen eerst door een drukke winkelstraat en boorde zich daarna in een groot warenhuis. Kort nadat de vrachtwagen tot stoppen kwam, brak er brand uit. Deze kon snel worden geblust.

De vrachtwagen is gestolen door de dader. Agenten hebben inmiddels contact gehad met de chauffeur van wie de wagen werd gestolen. De man had nog geprobeerd de dader tegen te houden, maar werd aangereden met zijn eigen voertuig. Hij raakte niet gewond maar is diep geschokt.

De omgeving van het incident is afgezet. Mensen krijgen het advies thuis te blijven en niet naar het centrum van de hoofdstad te komen. De metro's en bussen reden enige tijd niet, maar veel mensen zitten nog 'vast' op hun werk of in de stad. Ook het treinverkeer van en naar de stad is stilgelegd. Rond 20.00 uur rijden de metro's weer.

Koning

De premier laat weten dat alles erop wijst dat het om terrorisme gaat. Hij betuigde zijn medeleven met de slachtoffers.

Ook de Zweedse koning heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden. ''Ik en de hele koninklijke familie hebben met verslagenheid kennis genomen van de aanslag van deze middag in Stockholm. De achtergrond en omvang van hetgeen er is gebeurd is nog niet duidelijk. We volgens de ontwikkelingen, maar onze gedachten gaan nu al uit naar de getroffenen en hun families'', aldus koning Carl XVI Gustaf.

Premier Mark Rutte heeft zijn medeleven overgebracht aan premier lofven. "Gedachten gaan uit naar slachtoffers en nabestaanden", aldus Rutte. "Nederland staat klaar om te helpen waar nodig." 

"Solidair met Zweden", twitterde Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in een reactie.

Eerste beelden van aanslag Stockholm
Eerste beelden van aanslag Stockholm

[[infographic:Locatie incident Stockholm]]

Londen

Het incident volgt kort op de aanslag in Londen op 22 maart waarbij zes mensen omkwamen, onder wie ook de aanslagpleger. Ook toen reed een voertuig op mensen in.

Ook bij aanslagen op een kerstmarkt in Berlijn en in Nice reden de daders met een vrachtwagen in op groepen mensen. In Duitsland vielen twaalf doden in Frankrijk kwamen 86 mensen om.