Er is geen bewijs dat Khalid Masood, de dader van de aanslag in Londen, banden had met terreurgroepen Islamitische Staat of al-Qaeda.

Daarnaast is het een "speculatie" om te suggereren dat Masood radicaliseerde in de gevangenis. Dat zegt de Londense politie maandag tegenover de BBC. IS had de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bij de aanslag woensdag in het centrum van Londen kwamen in totaal vijf mensen om het leven en raakten veertig mensen gewond. Masood reed eerst drie mensen dood op de Westminsterbrug. Kort daarna doodde hij een agent bij het parlementsgebouw, waarop Masood werd doodgeschoten door agenten. Dertien mensen liggen volgens de BBC nog in het ziekenhuis.

De politie stelde zaterdag in een verklaring vast dat Masood alleen handelde. In Birmingham werd wel een 30-jarige man gearresteerd "op verdenking van het voorbereiden van terroristische daden".

Sinds woensdag verrichtte de politie twaalf arrestaties. Negen personen zijn weer vrijgelaten.

Veiligheidsdienst

Een dag na de aanslag werd bekend dat Masood al eerder bekend was bij veiligheidsdiensten. Hij had een lang strafblad voor onder meer ernstige mishandeling, wapenbezit en het schenden van de openbare orde.

Masood werd niet eerder veroordeeld voor terroristische daden. De Britse veiligheidsdienst MI5 beschouwde Masood als iemand met "een hang naar gewelddadig extremisme". Hij was niet meer in beeld bij terrorismebestrijders.

Moeder

De moeder van Masood is "diep geschokt, bedroefd en verdoofd", door de acties van haar zoon. "Ik zie zijn daden niet door de vingers, noch steun ik de overtuiging die hem heeft geleid tot het plegen van deze gruweldaad", liet zij maandag in een verklaring weten.

Ook bedankte zij "mijn vrienden, familie en de gemeenschap uit de grond van mijn hart voor de liefde en steun die zij ons hebben gegeven".

De Londense terreuraanslag in het kort
102
De Londense terreuraanslag in het kort