De Fransman die donderdag hard door een winkelstraat in Antwerpen reed met wapens in zijn kofferbak wordt verdacht van een poging tot terroristische moord. Toch vindt het Openbaar Ministerie het nog te vroeg om te zeggen dat hij een terroristische daad wilde plegen, meldt de Vlaamse omroep VRT.

Er zijn twijfels over het motief van de 39-jarige Mohamed R. omdat getuigen zeggen dat zij niet het gevoel hadden dat de man hen bewust wilde aanrijden. Voetgangers moesten wel aan de kant springen, maar hij reed vooral in het midden van de winkelstraat. Er zijn geen gewonden gevallen.

De man had ook gedronken en volgens de Belgische nieuwszender VTM werd hij slapend aangetroffen in zijn auto toen hij werd gearresteerd. Wel had hij steekwapens, een riotgun en legerkleding in zijn auto liggen. 

Robot onderzoekt verdachte auto in Antwerpen
Robot onderzoekt verdachte auto in Antwerpen

Nederland

De man was in de week voor zijn aanhouding al drie keer in aanraking geweest met de politie. Eenmaal gebeurde dat in Rotterdam. Agenten troffen hem slapend aan in een auto. Toen ze die doorzochten, vonden ze pepperspray en besloten ze hem mee te nemen.

R. was onder invloed en bleek geen ''geldige verblijfstitel'' te hebben, liet de politie vrijdag weten. Justitie heeft hem een boete opgelegd en hij kreeg opdracht Nederland te verlaten.

''Uit het onderzoek van de politie is op geen enkele wijze enige vorm van betrokkenheid van de man met terrorisme vastgesteld'', meldt de Rotterdamse politie.

Aanhouding

De nacht voordat hij hard door het Antwerpse centrum reed was hij ook al aangehouden. Hij werd op vrije voeten gesteld met een bevel België te verlaten.

R. heeft in Frankrijk een strafblad voor drugs-, wapen-, en geweldsdelicten, maar hij wordt niet gelinkt met terrorisme. Hij staat ook niet te boek als geradicaliseerd.