In Antwerpen is vermoedelijk een aanslag voorkomen. Dat meldt de politie op een ingelaste persconferentie. De politie heeft Mohamed R., een 39-jarige Fransman van Noord-Afrikaanse afkomst, aangehouden.

Reuters meldt op basis van een bron die betrokken is bij het onderzoek dat de arrestant Tunesisch is. 

Volgens de politie reed de man rond 11.00 uur met hoge snelheid door de Meir, de drukste winkelstraat in Antwerpen en konden mensen nog net aan de kant springen. Er zijn geen gewonden gevallen.

"Militairen merkten de auto snel op en hebben geprobeerd de wagen aan de kant te zetten", aldus de politiechef. "De man negeerde stoptekens van de soldaten en reed door rood licht richting de Sint-Michielskaai. Daar is hij staande gehouden door de politie."

De omgeving rond de verdachte auto met Frans kenteken is afgezet en explosievenexperts hebben het voertuig onderzocht. Volgens het federaal parket had de man steekwapens, een 'riotgun' en een bus met onbekende inhoud in zijn kofferbak. Belgische media spreken van een jerrycan met benzine.

Robot onderzoekt verdachte auto in Antwerpen
Robot onderzoekt verdachte auto in Antwerpen

Verhoogde waakzaamheid

Er geldt op dit moment een verhoogde waakzaamheid in Antwerpen en er komen extra militairen en politieagenten op plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Het onderzoek naar het incident is in handen van de terrorisme-afdeling van de federale politie. De politie wil verder niets kwijt over het onderzoek. Hij was al bekend bij Franse veiligheidsdiensten.

'Erger voorkomen'

De burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever, bedankte tijdens de persconferentie de veiligheidsdiensten die waarschijnlijk erger hebben voorkomen.

Premier Charles Michel liet weten dat de regering de situatie op de voet volgt. "We blijven waakzaam. Onze veiligheidsdiensten leverden uitstekend werk in Antwerpen, bedankt."

Vluchten

Volgens ooggetuigen had de man niet de intentie om een aanslag te plegen, maar was hij enkel op de vlucht voor de politie. Vlaamse media melden dat de man dronken was en ooggetuigen stellen dat hij niet harder dan 80 kilometer per uur reed.

De politie kan hem nog niet ondervragen omdat hij nog in beschonken toestand verkeert.

Locatie Antwerpen